Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 122

Monologul - enciclopedia universala

Monologul:  Modalitate a comunicarii orale, caracterizata prin vorbirea (discursul) neintrerupta a unei persoane care isi exprima ganduri, stari, sentimente in fata unui auditoriu. In functie de scop (informare, emotionare, persuasiune, destindere) si de situatie exista mai multe forme de monolog: interventia; relatarea; povestirea orala. Componentele povestirii orale sunt: introducerea, povestirea propriu-zisa si concluzia. Povestirea poate fi intrerupta spontan de reactia auditoriului. Reguli pentru elaborarea unui monolog eficient: respectarea principiilor valabile si pentru dialog; inscrierea oportuna in situatia de comunicare; aprecierea justa a contextului formal sau familiar; respectarea scopului monologului, folosirea unui limbaj sugestiv si adecvat temei, raportarea continua la reactiile auditoriului (aprobare, dezaprobare, ostilitate, indiferenta).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Monologul interior - enciclopedia universala

Monologul interior:  Este forma narativa prin care personajul isi analizeaza propriile stari sufletesti. Este tipul de enunt cel mai apropiat de intimitatile gandirii. Monologul interior nu are un interlocutor determinat si nu poate fi considerat extensie a unei replici intr-un dialog (functiile sale difera de cele ale monologului propriu-zis). Foloseste persoanele I, a II-a, a III-a in functie de contextul tematic in care apare (memorialistic, relatare obiectiva). Monologul interior este procedeul literar folosit pentru a dezvalui interioritatea personajului, inca din secolul al XIX-lea. Prozatorii moderni ai secolului al XX-lea rafineaza tehnica monologului interior, punandu-l in relatie cu monologul si cu dialogul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mononucleoza infectioasa - enciclopedia universala

Mononucleoza infectioasa:  Boala infec-tioasa acuta si benigna provocata de virusul Epstein-Barr, un virus ADN din familia herpesvirusurilor. In tarile occidentale, primo-infectia survine in copilarie si nu se traduce, in general, prin nici un simptom; 80% dintre adulti au contractat deja virusul si 20% dintre acesti adulti il secreta in saliva lor. Transmisia virusului, slab contagioasa, se face, in principal, pe calea salivei, de unde si denumirea de "boala sarutului" data uneori mononucleozei infectioase. Aceasta afecteaza mai ales adolescentii si adultii tineri. Incubatia dureaza intre doua si sase saptamani. De cele mai multe ori, boala debuteaza printr-o febra (intre 38 si 39°C), insotita de dureri de cap, de o oboseala intensa (astenie) si de o angina rosie. Ganglionii limfatici axiali si inghinali sunt inflamati, ca si cei ai gatului, care pot stanjeni deglutitia, chiar si respiratia; volumul splinei creste. Uneori se declara un icter. Pot surveni si forme mai grave care comporta atingeri meningne sau nervoase. Diagnosticul se realizeaza pe baza examenului clinic si prin punerea in evidenta pe frotiul sangvin a cresterii numarului si volumului limfocitelor. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un examen serologic (testul lui Paul-Bunnell-Davidsohn, NNI-test) care verifica prezenta anticorpilor specifici. Vindecarea intervine, in general, spontan, dar astenia poate persista mai multe luni. Administrarea de ampicilina (penicilina) poate antrena o eruptie cutanata si agravarea simptomelor. Repausul si antipireticele (care duc la scaderea febrei) sunt indicate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Monorhidie - enciclopedia universala

Monorhidie:  Absenta congenitala a unui testicul. Monorhidia nu are nici o consecinta asupra fertilitatii, nici asupra sexualitatii daca unicul testicul prezent este normal; este o boala care, in consecinta, nu trebuie tratata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 119 120 121

122

123 124 125 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct