´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 124

Monumente ale naturii - enciclopedia universala

Monumente ale naturii:  pot fi obiecte rare ale naturii, sau care sunt pe cale de disparitie si care in acelasi timp au o mare importanta din punct de vedere stiintific, estetic, istoric si cultural. Ca monumente ale naturii pot fi determinate: pesterile, lacurile, portiuni de litoral, unele aflorimente geologice, cascadele, izvoare minerale, stanci pitoresti, cratere vulcanice, arbori seculari, inclusiv unele obiecte artificiale (parcuri, cariere, rausoare amenajate, etc).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Moped - enciclopedia universala

Moped:  Vehicul hibrid, intre bicicleta si motocicleta, putandu-se deplasa fie cu ajutorul pedalelor, fie cu ajutorul unui mic motor (de regula, sub 50cc). Sinonim cu ciclomotor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Morariu, Constantin - enciclopedia universala

Morariu, Constantin:  (n. 5 mai 1854, Mitocu Dragomirnei, Suceava - d. 16 martie 1927, Cernauti) poet si traducator. Nepot de frate al lui Morariu-Andrievici Silvestru. A studiat Teologia la Cernauti. Prieten cu Ciprian Porumbescu. A colaborat la "Convorbiri literare (cu pseudonimul N. Filin) . A initiat aparitia in Bucovina a "Desteptarii", gazeta pentru educatia taranilor. A tradus din germana: Poezii germane traduse liber, 1890; Versuri de Schiller si Goethe, 1923. A scris Parti din istoria romanilor bucovineni, 1893-1894. ministru de Interne, presedinte al Camerei Deputatilor. A colaborat la Contemporanul, Dacia viitoare, Revista sociala, Muncitorul, Ciocoiul, Munca, Lumea noua, Flacara, Viata romaneasca s.a. A tradus dinLermontov, Tolstoi, Dostoievski. A scris, in afara de articole politice, critica teatrala. Lucrari: Deputatul palmuit, roman, 1882; Versuri si proza, 1883; Zulnia Hancu, teatru, 1891.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Morb al lui Pott - enciclopedia universala

Morb al lui Pott:  Localizare vertebrala a tuberculozei. Morbul lui Pott debuteaza la oricare nivel al coloanei vertebrale (al rachisului) printr-o spondilodiscita, infectie a discurilor intervertebrale. Infectia se intinde apoi la chiar discurile vertebrale. Actualmente ea este rara in tarile dezvoltate, datorita vaccinarii (BCG.). Boala afecteaza indeosebi persoanele in varsta, pe cele care prezinta deficite imunitare sau subiectii cu antecedente tuberculoase personale sau familiale. Boala debuteaza prin dureri rahi-diene de intensitate crescanda (torticolis, lumbago), exagerate prin efort sau tuse; ele pot sa fie insotite de iradieri dureroase (sciatica). Contractura musculara, raspunzand durerii, limiteaza mobilitatea (dificultatea de a se apleca in fata sau pe o parte). Aceste semne se asociaza cu o oboseala, pierdere in greutate, diminuare a poftei de mancare si cu febra usoara. Daca boala nu este tratata in acest stadiu, evolutia ei antreneaza complicatii grave. Strivirea vertebrelor si prabusirea coloanei vertebrale, prin telescoparea vertebrelor, provoaca formarea unei gibozitati (cocoasa) permanente si definitive. Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice timp de 1 an. Uneori, este necesar sa se imobilizeze coloana vertebrala printr-o carcasa gipsata. In lipsa acestei imobilizari, poate fi suficient repausul strict la pat pe durata mai multor luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 121 122 123

124

125 126 127 »
«

»