Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 127

Mortun, Vasile - enciclopedia universala

Mortun, Vasile:  (n. 30 noiembrie 1860, Roman - d. 30 iulie 1919, Brosteni, jud. Neamt) - ziarist. A absolvit Institutul Academic din Iasi si Colegiul Sainte Barbe din Paris. A urmat Literele si Filosofia la Paris si Bruxelles, fara a le termina. A fost militant socialist. A facut parte din grupul generosilor, trecand la liberali (1899) . A fost senator, ministru al Lucrarilor Publice, pamanteana in Moldova, dupa care, din pricina atitudinii antiotomane, domnii pamanteni au fost inlocuiti cu fanarioti. Ca mitropolit a luptat pentru unitatea ortodoxiei rasaritene atat contra otomanilor, cat si impotriva catolicismului polon, care se extindea catre sud. In 1631 a infiintat la Kiev o Academie dupa model occidental, cu limba de predare latina, aceasta fiind cea mai veche institutie de invatamant superior a slavilor ortodocsi. A creat o retea de scoli eparhiale, dupa modelul lui Chiril Lukaris pentru spatiul grec: Kiev, Vinita, Lutk, ca si una de tipografii: Kiev, lvov, Vilna. A inclus spatiul romanesc in acest proces de altfel vasile Lucru procedase si el laconstruirea invatamantului dupa modelul lui Lukaris si i-a trimis o tipografie mitropolitului Dosoftei alMoldovei, ca si altele la Campulung, Govora, Targoviste. A trimis profesori pentru colegiul latin infiintat de Vasile Lupu la Iasi. Lucrarea sa de capatai, Marturisirea ortodoxa, 1640, a fost cercetata de Sinodul de la Kiev si de la Iasi, tradusa in greceste de Meletie Sirigul si aprobata de sinoadele de la Alexandria, Constantinopol, Antiohia, Ierusalim, devenind manual de invatatura al intregii ortodoxii rasaritene. Lucrarea a fost tradusa, inca din veacul al XVII-lea, in 15 editii grecesti, slavo-ruse, slavo-sarbe, ca si in olandeza, germana, engleza, maghiara. Radu si Serban Greceanu au tradus-o in romaneste, Buzau, 1691. Alte lucrari: Lucrarea canonico-juridica Nomocanonul, 1629; Evanghelia invatatoare sau Cazania, 1637; Lucrarea polemica Lithos sau Piatra aruncata din prastia adevarului, 1644. A editat Istoria luiVarlaam si loasaf, 1638.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Morunul (Huso huso) - enciclopedia universala

Morunul (Huso huso):  Face parte din familia sturionilor si este cel mai mare peste intalnit in apele Romaniei. Morunul este un peste marin migrator. Incepand cu luna martie se deplaseaza pe rauri si fluvii pentru reproducere dupa care unele exemplare raman in apele dulci iar altele se intorc in mare unde ierneaza la adancimi de 60-70m. Pentru ca atat carnea cat mai ales icrele sturionilor sunt foarte apreciate si foarte scumpe, acestia au fost pescuiti excesiv iar in prezent populatiile de sturioni din Marea Neagra si Dunare sunt in continua scadere. Lungimea exemplarelor pescuite la noi este de 1,7-2m si o greutate de 50-150kg. Au fost insa capturate exemplare cu o lungime de 4-5m si o greutatea de aproximativ 1000kg. In cazuri exceptionale pot ajunge si la dimensiuni mai mari insa pentru asta trebuie ca exemplarele respective sa poata atinge varste impresionante de pana la 100 de ani. Scheletul lor este in mare parte cartilaginos iar bolta craniana este osificata. Gura este pozitionata in partea ventrala si este lipsita de dinti. Morunul nu are solzi insa are 5 randuri de placi osoase. Morunul atinge varsta propice pentru reproductie la varsta de 12-14 ani pentru masculi care in acest moment au 1,5m si 60-70kg iar pentru femele la 16-18 ani cand au 2m lungime si 80-90kg. Reproducerea are loc in apele Dunarii (mai rar in afluenti) la adancimi de 5-8m si fund cu pietris. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 12-18°. Femela depune intre 350. 000 si 7. 700. 000 de icre, in functie de varsta si greutatea ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Morva - enciclopedia universala

Morva:  Boala infectioasa foarte contagioasa la animale, rara la om, provocata de un bacii Gram negativ, Pseudo-monas maltei. Morva inca se mai intalneste in Asia, in Africa, in Europa orientala si in Orientul Mijlociu. Principala sursa de contagiune pentru om ramane cea constituita din secretiile care se scurg din nasul animalelor afectate. Forma acuta se traduce printr-o febra, prin dureri difuze si prin secretii nazale sangvinolente apoi purulente, asociate cu ulceratii cutanate si cu abcese diseminate. Forma cronica nu difera de forma acuta decat prin mai mica intensitate a semnelor si prin durata lunga a evolutiei (mai multe luni). Bolnavii sunt tratati eficace cu antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MOS - enciclopedia universala

MOS:  (Metal-Oxide Semiconductor) - dispozitiv semiconductor al carui design se bazeaza pe calitatile izolatoare ale unor oxizi de metal, ca oxidul de aluminiu sau dioxidul de siliciu. Acest design MOS este foarte utilizat atat in componentele discrete, cat si in circuitele integrate. Circuitele integrate MOS au avantajul unei mari densitati de componente, viteza mare si putere mica de consum. Aceste dispozitive sunt sensibile si se pot strica usor la electricitate statica si, de aceea, inainte de a fi introduse in soclurile lor, ele trebuie tinute cu contactele lor intr-un burete conductor pentru prevenirea acumularii de sarcina electrostatica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 124 125 126

127

128 129 130 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct