´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 13

Mamiferele - enciclopedia universala

Mamiferele:  au aparut pe Pamant in timpul erei secundare, in urma cu 200 de milioane de ani, dar s-au raspandit si diversificat mai ales in timpul erei tertiare (acum 50 de milioane de ani), dupa disparitia marilor dinozauri. Ele au cucerit toate mediile de viata: sunt terestre (ca lupul), subterane (precum cartita), aeriene (ca liliacul) sau acvatice (ca delfinul). Mamiferele actuale numara aproximativ 5.000 de specii. Ele sunt animale vivipare: ouale lor se dezvolta, in parte sau complet, in pantecele femelei, iar puii care se nasc seamana cu parintii lor (ei nu trebuie sa treaca prin procesul de metamorfoza pentru a deveni adulti); in cazul marsupialelor (cum sunt cangurul si koala, nou-nascutul trebuie totusi sa-si termine dezvoltarea in punga ventrala a mamei sale. Singurele exceptii sunt reprezentantii grupei monotremelor; intr-adevar, mamiferele primitive ca echidna sau ornitorincul depun oua la fel ca pasarile si le clocesc in vizuina lor! Toate mamiferele femele isi alapteaza puii. Acest lucru se face in general prin intermediul mamelelor, cu exceptia monotremelor, care nu poseda mamele, ci glande mamare de unde curge laptele. Mamelele sunt intotdeauna in numar par. Acesta este cuprins intre 1 pereche (la maimuta si la om) si 10 perechi (la unele insectivore); numarul lor este intotdeauna legat de numarul de pui pe care femela ii aduce pe lume. Ca si pasarile, mamiferele sunt animale cu sange cald si isi mentin temperatura corpului constanta! Ele sunt singurele animale care au par! Acesta poate fi mai mult sau mai putin abundent, putand ajunge chiar sa formeze o blana groasa care apara foarte eficient animalul de frig. Toate mamiferele respira prin intermediul plamanilor, chiar si mamiferele acvatice ca lamantinul, balena sau delfinul. Regimul alimentar al mamiferelor este foarte variat si specific fiecarei specii. Ele pot fi carnivore (se hranesc cu carne, ca leul sau lupul), vegetariene (se hranesc cu plante, ca antilopele), piscivore (se hranesc cu pesti, ca delfinul), insectivore (se hranesc cu insecte, ca furnicarul), necrofage (se hranesc cu cadavre, ca hiena), omnivore (se hranesc cu de toate, ca porcul sau omul) sau chiar hematofage (se hranesc cu sange, ca liliacul-vampir). Mamiferele au in general doua dentitii succesive: dintii de lapte, apoi dintii definitivi. Dentitia definitiva contine cativa dinti suplimentari fata de dentitia de lapte. Dentitia definitiva este foarte importanta, caci este unul dintre criteriile principale utilizate pentru clasificarea mamiferelor. Totusi, unele mamifere nu au sau au putini dinti: acesta este cazul grupei edentatelor, care cuprinde furnicarul, tatuul si lenesul!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mamografie - enciclopedia universala

Mamografie:  Examen radiologie al sanilor. Mamografia permite depistarea leziunilor precanceroase de dimensiuni mici, inca nedecelabile prin palpare, si face deci posibil un tratament precoce. Examenul trebuie sa fie realizat de preferinta in timpul primei jumatati a ciclului menstrual. El este intotdeauna bilateral si comporta cel putin doua clisee (fata si profil) ale fiecarui san, uneori trei (un cliseu oblic care sa permita explorarea scobiturii axilare). Radiologul asaza pacienta, care in prealabil si-a dezbracat partea de sus acorpuluil, in fata aparatului si, inaintea fiecarui cliseu, ii comprima sanul intre placa port-film si o placa transparenta. Examenul dureaza aproximativ 20 minute si, developarea fund imedita, daca este necesar se pot face clisee suplimentare. Nu este ceruta nici o pregatire, cu exceptia cazului unei acurgeri prin mamelon, in care se efectueaza o opacifiere prealabila a canalelor galactofore prin injectarea unui produs de contrast (galactografie). O mamografie sistematica este recomandabila din doi in doi ani femeilor trecute de varsta de 50 ani. Ea mai este efectuata la avizul medicului atunci cand o femeie prezinta un risc crescut de cancer de san (familie cu risc, antecedente personale, mastoza fibrochistica). Ea nu inlocuieste nici autopalparea sanilor, nici consultatia medicala efectuata cu regularitate. Mamografia este un examen cu raze X care utilizeaza doze slabe de radiatii, dar care totusi trebuie evitat la femeia gravida.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mamoplastie - enciclopedia universala

Mamoplastie:  Interventie chirurgicala destinata sa modifice aparenta sanilor. O mamoplastie se justifica prin dificultatile fizice psihologice (complex, frustrare) si sociale (jena vestimentara) cauzate de infatisarea pieptului feminin si, uneori, acelui masculin. Interventia trebuie sa fie precedata de o conversatie cu chirurgul, care se asigura de fundamentarea cererii, evalueaza implicatiile psihologice si alege pacientii cu cea mai buna solutie tehnica dintre diferitele procedee posibile pentru fiecare tip de interventie. Operatia se practica la toate varstele sub anestezie generala, dupa un bilant preoperator complet, si dureaza aproximativ doua ore, in afara cazurilor unei ginecomastii tratate prin liposuctiune (aspirarea grasimii). Chirurgul incizeaza sanul in asa fel incat sa lase o cicatrice cat mai mici posibil, avand grija sa pastreze mamelonul si areola. Marimea cicatricii variaza de la caz la caz si poate uneori sa fie limitata la conturul areolei. Durata de spitalizare este cuprinsa intre doua si cinci zile. In caz de hipertrofie sau de ptoza mamara, incizia se face de cele mai multe ori in jurul areolei, apoi coboara vertical (ie o lungime de 4-6 centimetri pana la santul submamar, pe care-l urmeaza scurtat. Chirurgul retrage o parte din glanda mamara, din grasime si din piele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MAN - enciclopedia universala

MAN:  (Metropolitan Area Network) - o retea simpla de tip WAN care este intinsa la dimensiunile unui oras. Sunt retele publice de viteza mare

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»