´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 134

Motricitate - enciclopedia universala

Motricitate:  Totalitatea functiilor nervoase si musculare permitand miscarile voluntare sau automate ale corpului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Moxa, Mihail - enciclopedia universala

Moxa, Mihail:  (n. sfarsitul secolului al XVI- lea, probabil 1585-1590 - d. 1650, manastirea Bistrita, Oltenia) - cronicar. A lasat Cronograful (De inceputul lumiei de- ntaiu) , 1620, prima istorie universala in limba romana, care merge de la Facerea Lumii pana la 1489, cu stiri despre popoarele antice (evrei, asirieni, egipteni, persi, romani) si medievale (bulgari, sarbi, turci) , staruindinsa asupra istoriei Bizantului; aminteste si de unele lupte ale domnilor romani cu turcii: Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare. La baza ei sta o versiune slavona a cronicii lui Constantin Manasses (din veacul al XII-lea, care a constituit si modelul lui Macarie) , cronica lui Ioan Zonaras, ca si Biblia. A fost tiparit pentru prima oara de B.P. Hasdeu in Cuvente den batrani. Tot el a tradus in romaneste Pravila de la Govora (1640-1641) , cu doua editii, una pentru Tara Romaneasca si una pentru Transilvania, ceea ce insemna o tentativa timpurie de unificare legislativa a spatiului romanesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MOZ - enciclopedia universala

MOZ:  Cifra octanica a motorului, care, dupa o alta metoda, este intalnita si sub prescurtarea ROZ. Ambele dau informatii despre rezistenta la detonare a unui combustibil. Trebuie, totusi, sa precizam ca, la rezistente la detonare egale, cifra MOZ este mai mica decat cifra ROZ.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mozaic - enciclopedia universala

Mozaic:  Tehnica folosita in artele plastice, care consta din asamblarea unor bucati mici, colorate, de marmura, de sticla, de ceramica etc. si fixarea lor pe un suport (de obicei ciment), formand diferite figuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 131 132 133

134

135 136 137 »
«

»