´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 142

Mucoasa - enciclopedia universala

Mucoasa:  Membrana carc tapeteaza totalitatea tubului digestiv (de la gura pana la rect), aparatul respirator, aparatul urinar, aparatele genitale masculin si feminin, precum si fata posterioara a pleoapelor si fata anterioara a globului ocular (conjunctiva). Mucoasele secreta mucus, ceea ce asigura umiditatea si lubrifierea organelor pe care le tapeteaza. Natura glandelor si secretiei lor variaza de la o mucoasa la alta. corespunzator cu functia fiziologica particulara a fiecaruia dintre tesuturi: mucoasele tubului digestiv si glandele lor, de exemplu, au un rol precis in digestie si in absorbtia alimentelor; in caile aeriene, mucusul opreste o parte din praful inhalat etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mucocel - enciclopedia universala

Mucocel:  Tumora benigna provocata de acumularea de mucus intr-o cavitate al carei orificiu este astupat. Un mucocel se poate constitui intr-un loc ca apendicelc cecal (denumit, de obicei, doar apendice), ca sacul lacrimal sau intr-un sinus. El creste in volum, comprimand uneori organele invecinate, si poate fi dureros. Un mucocel trebuie sa fie incizat si golit pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mucolipidoza - enciclopedia universala

Mucolipidoza:  Boala ereditara caracterizata printr-o acumulare, in lizozomi, a mucopolizaharidelor acide si a glicolipidelor, prezente peste tot in viscere. Mucolipidozele constituie un ansamblu de boli care apartin grupului bolilor lizozomale. Actualmente nu exista un tratament al mucolipidozei. Inaintea conceperii unui copil este posibil un sfat genetic. In timpul sarcinii poate fi efectuata o depistare antenatala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mucopolizaharidoza - enciclopedia universala

Mucopolizaharidoza:  Oricare boala caracterizata prin acumularea de mucopolizaharide (glucide) in organism. Mucopolizaharidozele sunt afectiuni ereditare rare, cauzate de deficitul intr-o enzima care provoaca o acumulare de mucopolizaharide in celulele organelor si tesuturilor (ficat, splina, piele etc.), care cresc atunci in volum si functioneaza normal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 139 140 141

142

143 144 145 »
«

»