´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 144

Muflonul - enciclopedia universala

Muflonul:  este o oaie salbatica. Este mai mare si mai inteligent decat ruda sa domestica. El traieste in cete de circa 10 indivizi, care se deplaseaza cu agilitate in munti, facand salturi mari. Mufonii traiesc in Asia, dar exista mufloni si in Europa, in Africa si in America de Nord. Masculul si femela au coarne rasucite spre spate; cele ale masculului sunt foarte lungi, pot fi chiar mai lungi de 1 metri. Vederea patrunzatoare ii permite muflonului sa-si descopere pradatorii (lupul si puma) de departe. Vara, masculii (berbecii) se alatura cetelor de femele si se bat intre ei cu puternice lovituri de coarne. Patru luni mai tarziu, femelele fecundate se indeparteaza de turma pentru a da nastere la 1 sau 2 pui. Puiul incepe sa pasca singur catre varsta de 2 saptamani si este intarcat la 6 luni. In cazul in care capul lui nu sfarseste prin a fi expus de un vanator ca trofeu intr-un salon, el poate trai 10 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Muguet - enciclopedia universala

Muguet:  Afectiune a mucoasei bucale provocata de o levura, Candida albicans. Localizarea digestiva a candidozei, muguetul se manifesta mai intai printr-o inflamatie difuza, mucoasa fiind rosie, uscata si usturatoare. Apoi peretele intern al obrajilor, limba si faringele se acopera de un strat alb unsuros semanator laptelui prins. In unele cazuri, bolnavul simte O jena la inghitit, ceea ce lasa de gandit ca e vorba de o atingere a esofagului. La copil, boala poate sa se intinda li pliurile cutanate si la unghii. Tratamentul comporta recurgerea la aplicatii locale de ser bicarbonat si izotonic (de aceeasi (Concentratie moleculara cu plasma sangvina) sau de medicamente antifungice. Un tratament general pe cale orala se impune in caz de atingere a esofagului. La sugar, orice regim pe baza de morcovi este contraindicat atata vreme cat persista afectiunea, deoarece favorizeaza dezvoltarea levurii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mugurarul (Pyrrhula pyrrhula) - enciclopedia universala

Mugurarul (Pyrrhula pyrrhula):  Este o pasare de talie mica, cu constitutie robusta, raspandita in toata Europa, cu exceptia extremitatilor nordice si sudice. Pe continent, mugurarul are o distributie inegala; in unele zone exista o suprapopulare, unde este considerat daunator pentru ca distruge mugurii copacilor fructiferi iar in alte zone este considerat o raritate. In Romania prefera padurile montane de unde coboara in iernile geroase catre vai si mai rar catre campie. Iarna este un sezon bun pentru a observa si studia mugurarul deoarece poate fi intalnit intr-un numar mai mare in parcurile si gradinile din orasele si satele de munte. La noi in tara, mugurarul este o pasare sedentara si este considerat ca fiind o pasare cu populatie stabila. Doar populatiile din zona siberiana migreaza in perioada de iarna catre interiorul continentului. Mugurarul are o constitutie robusta si compacta cu gatul, ciocul si picioarele scurte. Masculul are un penaj viu colorat, cu capul, varful aripilor si coada de culoare neagra si spatele gri-inchis. Gusa si pieptul sunt rosii-caramizii iar zona sub-codala este de culoare alba. Ochii sunt mici si negri iar ciocul este scurt, puternic si de culoare neagra. Femela seamana la infatisare cu masculul doar ca are spatele, gusa si pieptul de culoare bruna. Mugurarul are o lungime de 15 cm, o deschidere a aripilor de 22-26 cm si o greutate de 21-27 g. Mugurarul se hraneste cu diferite seminte, muguri de copaci si arbusti si foarte rar cu insecte. Mugurarul isi face cuibul in copaci sau in tufisuri si are forma unei cupe, captusite la interior cu muschi si iarba. Femela depune 4-5 oua de culoare albastruie cu puncte maronii pe care le cloceste singura timp de 12-14 zile. Ambii parinti participa la hranirea puilor. Perechile cresc de regula doua serii de pui pe an si foarte rar trei serii. Exemplare tinere pot fi confundate usor cu cinteza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mujahedin - enciclopedia universala

Mujahedin:  Denumire data combatantilor incadrati in unitati paramilitare care lupta impotriva dusmanilor Islamului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 141 142 143

144

145 146 147 »
«

»