´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 149

Muntii vulcanici - enciclopedia universala

Muntii vulcanici:  munti cu aspect de conuri formati prin acumularile materiei iesite in timpul eruptiilor vulcanice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Murena - enciclopedia universala

Murena:  seamana cu un sarpe dar este totusi un peste, ea face parte din acelasi grup cu anghila. Cele mai mari (ating o lungime de 3,5 m) si cele mai colorate sunt murenele din recifele de corali. Murena este solitara si nocturna; cand se lasa noaptea, ea pleaca in cautarea hranei sale preferate (crustacee, pesti, caracatite). In timpul zilei, ea ramane ascunsa intr-o gaura din recif sau sub stanci. Pozitia ei favorita este cu corpul ascuns, cu capul afara din adapost si cu gura deschisa. Dintii sai ascutiti se vad atunci foarte bine si ii dau aceasta infatisare impresionanta. Ea le poate produce scufundatorilor rani foarte grave daca este deranjata sau daca le confunda acestora degetele cu bratele unei caracatite. Din fericire, nu este agresiva (este chiar mai degraba timida) si astfel de accidente au loc foarte rar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Muresanu, Andrei - enciclopedia universala

Muresanu, Andrei:  (n. 16 noiembrie 1816, Bistrita - d. 24 octombrie 1893, Brasov) poet. Cu el incepe o lunga traditie de Mureseni intelectuali din Brasov. George Baritiu l-a chemat la Brasov ca profesor in Schei. A scris versuri in maniera Vacarestilor. A ramas pentru poezia Un rasunet, 1848, cunoscuta mai tarziu cu titlul Desteapta-te romane, muzica de Anton Pann, in prezent imnul national al Romaniei. A scris si articole despre dezvoltarea artelor, in care a fost influentat de Herder: Artile sau maiestriile cele frumoase, 1853.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Murgu, Eftimie - enciclopedia universala

Murgu, Eftimie:  (n. decembrie 1805, Rudaria, azi Eftimie Murgu, jud. Caras Severin - d. 12 mai 1870, Budapesta) - filolog. A absolvit Filosofia la Szegedin, unde a fost coleg cu Damaschin Bojinca, si Dreptul la Pesta. Profesor la Academia Mihaileana din Iasi, apoi la Sf. Sava la Bucuresti, unde a intemeiat in 1840 asociatia revolutionara Fratia, impreuna cu AlexandruFilipescu, al carei membru a fost si Nicolae Balcescu. Arestat, a fost expulzat si s-a intors in Banat. Pasoptist, a fost arestat dupa1848 si in Banat. A sustinut cultura, folclorul, limba si literatura romana in traditia Scolii Ardelene. Lucrarile sale s-au publicat postum: Scrieri, 1969.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 146 147 148

149

150 151 152 »
«

»