´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 150

Murnu, George - enciclopedia universala

Murnu, George:  (n. 1 ianuarie 1868, Veria, Macedonia - d. 17 noiembrie 1957, Bucuresti) . Si-a luat doctoratul in Litere la Munchen. De origine aromana. A fost profesor de arheologie la Universitatea Bucuresti. Membru al Academiei (1923) , reconfirmat (1948) . A dat cea mai buna traducere in versuri a Iliadei (1916) si Odiseei (1924) lui Homer. A scris si versuri proprii, in maniera clasicizanta: Ganduri si vise, 1898.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mursi - enciclopedia universala

Mursi:  Tribul Mursi traieste la granita dintre Etiopia si Sudan si numara aproximativ 7.500 de persoane. Membrii sai sunt usor de recunoscut, datorita placii montate pe buza inferioara a femeilor. Legenda spune ca acest obicei al placarii buzelor a aparut ca forma de aparare impotriva comerciantilor de sclavi, care obisnuiau sa fure femeile spre a le vinde. Procesul pregatitor pentru montarea placii incepe inainte de varsta de 10 ani, cand fetelor li se scot incisivii inferiori si le este strapunsa buza de jos, dintr-o parte in alta, cu un cui de lemn. Deschiderea este marita de la an la an, astfel, ca la 15-16 ani li se insereaza placile imense. Prima este una din zgura, iar inainte de casatorie este schimbata cu una de lut. In ceea ce-i priveste pe barbati, cand unul doreste sa se casatoreasca el trebuie ca, inarmat cu bete, sa se lupte impotriva unui adversar. Invingatorul este luat de un grup de femei, care hotaraste cu cine se va casatori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Musatescu, Tudor - enciclopedia universala

Musatescu, Tudor:  (n. 22 februarie 1903, Campulung Muscel - d. 4 noiembrie 1970, Bucuresti) - dramaturg si prozator. A absolvit Literele la Bucuresti cu mentiunea Magna cum laudae. Spirit spumos, plin de umor, exceleaza in teatru: Pantarola, 1928; Titanic Vals, 1932; ...escu, 1933; Visul unei nopti de iarna, 1937; Geamandura, 1950, schita umoristica: Ale vietii valuri, 1932, 1969 si mai putin in roman: Mica publicitate, 1935 sau versuri: Vitrinele toamnei, 1925; Doresc ca micile mele randulete, 1945; Fiecare cu parerea lui, 1970. Piesele sale de teatru se joaca astazi cu succes in comunitatile romanesti din SUA si Canada.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Musca - enciclopedia universala

Musca:  este o insecta diptera (are o singura pereche de aripi). Aripile sale bat foarte repede, facand ca zborul ei sa fie foarte precis. Capul sau are 2 ochi mari cu fatete, intre care sunt inserate 2 antene scurte. Gura este formata dintr-o trompa extensibila cu ajutorul careia linge sau suge lichidele dulci cu care se hraneste. Musca este foarte fecunda si isi depune ouale aproape peste tot de fapt, pe tot ceea ce-i poate hrani larvele ca sa creasca si sa se metamorfozeze in muste cateva zile mai tarziu. Asa ca depune oua pe alimente, pe excremente, pe cadavre, pe fructe, pe gunoaie. In acest fel musca poate sa puna probleme de sanatate omului si animalelor! Intr-adevar, cum ea se plimba peste tot, poate sa transmita microbii (si deci bolile) care se dezvolta, de exemplu, in excremente. In unele tari, mustele sunt purtatoare de boli grave, ca holera sau febra tifoida.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 147 148 149

150

151 152 153 »
«

»