Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 151

Musca - enciclopedia universala

Musca:  este o insecta diptera (are o singura pereche de aripi). Aripile sale bat foarte repede, facand ca zborul ei sa fie foarte precis. Capul sau are 2 ochi mari cu fatete, intre care sunt inserate 2 antene scurte. Gura este formata dintr-o trompa extensibila cu ajutorul careia linge sau suge lichidele dulci cu care se hraneste. Musca este foarte fecunda si isi depune ouale aproape peste tot de fapt, pe tot ceea ce-i poate hrani larvele ca sa creasca si sa se metamorfozeze in muste cateva zile mai tarziu. Asa ca depune oua pe alimente, pe excremente, pe cadavre, pe fructe, pe gunoaie. In acest fel musca poate sa puna probleme de sanatate omului si animalelor! Intr-adevar, cum ea se plimba peste tot, poate sa transmita microbii (si deci bolile) care se dezvolta, de exemplu, in excremente. In unele tari, mustele sunt purtatoare de boli grave, ca holera sau febra tifoida.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Muscarul - enciclopedia universala

Muscarul:  este o pasare familiara care, insa atrage foarte putin atentia. Culorile si infatisarea muscarului sunt foarte obisnuite si el este foarte discret. Are aproximativ marimea unei vrabii. Poti sa-l gasesti la tara, in paduri, in parcuri sau chiar asezat pe o linie de curent electric sau pe un stalp indicator. I se potriveste bine numele: este un redutabil vanator de insecte! De indata ce o musca, un fluture, o viespe sau o libelula trec fara sa-l observe, el se napusteste asupra insectei cu toata viteza. Muscarul isi construieste cuibul folosind tulpini, licheni si muschi, intr-o adancitura a unui zid, intr-un tufis de iedera si cateodata chiar intr-un cuibar, daca are deschiderea destul de larga. Femela depune aici 4 sau 5 oua alb-verzui stropite cu violet si cafeniu. Cei doi parinti le clocesc timp de 2 saptamani. Dupa ce ies din oua puii sunt hraniti de amandoi parintii inca vreo cincisprezece zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Muscarul sur (Muscicapa striata) - enciclopedia universala

Muscarul sur (Muscicapa striata):  Este o pasare mica, cam de aceleasi dimensiuni cu vrabia. Dintre toate cele patru specii de muscar intalnite la noi, muscarul sur este cel mai raspandit. Sunt multe pasari care prind muste ocazional direct din aer. Muscarul sur este specializat in asemenea capturi. De obicei sta pe o creanga uscata de unde face zboruri repetate pentru a-si captura hrana care este alcatuita din muste si alte insecte zburatoare mici. Penajul are un colorit general cenusiu. Pe cap si pe spate este brun-cenusiu, pe gat si pe piept este striat intr-o alternanta de cenusiu cu crem iar inspre burta devine mai albicios. Ciocul si picioarele sunt de culoare neagra. Lungimea muscarului sur este de aproximativ 14cm, anvergura aripilor de 25cm iar greutatea maxima de 19g. Cuibul este construit in scorburi, in crapaturile copacilor, in cuiburi vechi sau in spatiile din ziduri si cladiri. Cuibul este captusit cu iarba, par si pene. Femela depune 3-5 oua. Daca sunt conditii bune este crescuta si a doua serie de pui. Muscarul sur este o pasare migratoare. Vine la noi in luna mai sau chiar mai tarziu si pleaca in luna octombrie catre zonele mai calde din nordul Africii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Muscatura - enciclopedia universala

Muscatura:  Plaga provocata de dintii unui animal sau ai unei fiinte umane care musca. Principalele riscuri legate de muscaturile animalelor sunt distrugerile de tesuturi si infectiile. Dintii animalelor mari pot sfarama tesuturile osoase si pot sectiona sau rupe vasele sangvine, provocand hemoragii mari si o stare de soc. Microbii care misuna pe botul sau in gura animalelor constituie cauza infectiilor secundare, mai ales daca leziunile tisulare sunt intinse. Cele doua riscuri infectioase majore sunt cele ale tetanosului si rabiei. Orice muscatura trebuie sa fie tratata. Plaga trebuie curatata cu grija (sub anestezie, daca este necesar) si nu trebuie inchisa (mai curand sa fie pansata decat suturata), deoarece o rana inchisa favorizeaza dezvoltarea microbilor transmisi prin muscatura. Sc utilizeaza antibiotice in scop preventiv si o protectie antitctanica (ser, vaccin). Consecintele unei muscaturi veninoase depind de specia animala in cauza, de marimea animalului, de cantitatea de venin injectata si de varsta si starea de sanatate a victimei. Exista seruri antiveninoase specifice pentru a combate efectele diferitelor veninuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 148 149 150

151

152 153 154 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct