´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 18

Mangusta - enciclopedia universala

Mangusta:  are o lungime de 1 metri (cu tot cu coada). Ea este foarte agila si un adversar redutabil. Este tenace si nu da drumul prazii niciodata. Mangusta este, in acelasi timp, cel mai celebru adversar al redutabilei cobre. Ea nu se teme deloc sa o infrunte si, de obicei, iese invingatoare din infruntare. Ea evita dintii sarpelui, ferindu-se foarte rapid de atacurile sale, pana cand reuseste sa tasneasca si sa il apuce de ceafa. Ea este protejata de pielea si blana ei groasa si de buna rezisten ta la venin. Mangusta egipteana era sacra pentru egiptenii din vremea faraonilor; in piramide au fost gasite chiar manguste mumificate. Mangustei ii placea atat de mult sa manance oua de crocodil, incat a impiedicat aceste animale periculoase sa invadeze malurile Nilului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manie - enciclopedia universala

Manie:  Stare de agitatie caracterizata printr-o exaltare a dispozitiei si printr-o surescitare psihomotorie permanenta. O manie pote surveni in caz de senilitate, de intoxicatie (amfetamine, corticosteroizi, antituberculoase), de psihoza maniacodepresiva, de afectiuni neurologice (tumora, encefalita, traumatism cranian) sau endocrine (hipertiroidie). Ea se traduce printr-o hiperactivitate, o accelerare a gandirii, un flux inepuizabil de cuvinte, un sentiment de euforie, de putere si de neoboseala, o tendinta la bulimie si la insomnie. Cea mai mare parte a maniacilor nu sunt periculosi, dar unii pot sa se lase antrenati in acte antisociale (incaierari, scandal public etc.). Acesta consta in administrarea de neuro-leptice si necesita adesea spitalizarea subiectului. Tratamentul este eficace pe termen scurt. Tratamentul de fond al maniei depinde de cauza sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manifestul Cercului literar din Sibiu - enciclopedia universala

Manifestul Cercului literar din Sibiu:  (1943) - a fost publicat in ziarul Viata. Exprima optiunile unei intregi generatii literare, care afirma nevoia de echilibru si de celebrare a valorilor prin cultura. A fost semnat de autori care au avut de suferit dupa razboi din aceasta cauza: St. Aug. Doinas, Corneliu Regman, Ion Negoitescu, Radu Stanca, Ioanichie Olteanu, Radu Enescu, Ovidiu Cotrus, Ovidiu Drimba.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manifestul Crinului Alb - enciclopedia universala

Manifestul Crinului Alb:  (1928) -publicat in revista Gandirea si semnat de Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica. El afirma necesitatea urgenta a aparitiei unui nou tip de om, care sa traiasca fara frane ori sanctiuni, spre a putea depasi absurdul lumii. Acest om va trai in virtutea unei axe ideale, care sa uneasca biologicul si cosmicul, singurele valori inca plauzibile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»