´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 19

Maniheism - enciclopedia universala

Maniheism:  Doctrina religioasa din Orientul Apropiat, potrivit careia lumea este guvernata de doua principii, al binelui si al raului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manipulare - enciclopedia universala

Manipulare:  Miscare fortata manual a unei parti a corpului, de cele mai multe ori o articulatie sau un muschi. O manipulare poate fi practicata de un membru al corpului medical pentru a reduce manual o luxatie adica pentru a repune la locul lor cele doua extremitati ale oaselor luxate, etc. In vorbirea curenta, termenul "manipulare" este folosit adesea ca un sinonim pentru vertebroterapie sau chiro-practie, o metoda de tratament paramedicala constand in manipularea vertebrelor si supusa numeroaselor controverse. In fapt, aceste manipulari nu sunt niciodata fara pericol, deoarece in apropierea vertebrei tratate se gasesc radacinile nervoase care comanda sensibilitatea si motricitatea unui intreg etaj al organismului, caruia lezarea ii poate provoca o paralizie motorie si o anestezie senzitiva. O manipulare vertebrala este deci un act medical care trebuie sa fie efectuat cu deplina stapanire a unei experiente tehnice si a unei bune cunoasteri anatomice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manipulare - enciclopedia universala

Manipulare:  Influentarea opiniei publice printr-un ansamblu de mijloace (presa, radio, televiziune) prin care, fara a se apela la constrangeri, se impune acesteia anumite comportamente, cultivandu-i-se impresia ca actioneaza in concordanta cu propriile interese. In societatea moderna, metoda este utilizata, mai ales, in scopuri politice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Maniu Adrian - enciclopedia universala

Maniu Adrian:  (n. 20 aprilie 1891, Bucuresti - d. 20 aprilie 1968, Bucuresti) -poet. A facut studii de Drept la Bucuresti. Membru corespondent al Academiei (1936) , exclus (1948) , reconfirmat (1990) . A debutat cu poeme in proza. S-a remarcat in poezie prin radicalizarea nonconformismuluipoetilor blestemati, iar ea dramaturug printr-un expresionism accentuat. Versuri: Langa pamant, 1924; Cantece de dragoste si moarte, 1935; Odihna neagra, 1935; Soare scufundat, 1966; Pana unde pot muri, 1969, postum. Teatru: Jocul intunericului, 1923; Lupii de arama, 1929. A facut si critica de arta: La gravure sur bois en Roumanie (Gravura in lemn din Romania) , 1939.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»