´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 20

Maniu, Vasile - enciclopedia universala

Maniu, Vasile:  (n. 18 decembrie 1824, Lugoj - d. 10 martie 1901, Bucuresti) publicist si dramaturg. A facut liceul la Lugoj si Timisoara, Dreptul la pesta, unde a infiintat, impreuna cu Damaschin Bojinca, o Societate culturala a tinerilor romani. Din 1858 stabilit la Bucuresti. A colaborat laColumna lui Traian", Romanul", Trompeta Carpatilor s.a. A fost si actor, in trupa lui Costache Caragiali. Lucrari: Disertatiune istorico-critica si literara, 1857.Teatru: Amelia sau Victima amorului, 1847; Monumentul de la Calugareni, 1871; Congiuratiunea lui Catilina, 1872; Proscrisul, 1880.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manivela - enciclopedia universala

Manivela:  Manivela folosita pentru a porni manual motoarele cu combustie interna, folosita pana in 1930.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manocontact - enciclopedia universala

Manocontact:  Dispozitiv electromecanic de control montat intr-un circuit hidraulic, care inchide sau deschide un circuit electric atunci cand presiunea monitorizata este prea mica sau suficient de mare. La presiune normala de functionare, manocontactul deschide circuitul electric, iar la presiune scazuta, inchide circuitul pe care il controleaza, semnaland astfel, la bord, optic sau acustic, o posibila avarie. Sinonim cu senzor de presiune, traductor de presiune sau conector manometric.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Manolescu, Grigore - enciclopedia universala

Manolescu, Grigore:  (n. 20 martie 1857, Bucuresti - d. 14 iulie 1892, Paris) - actor si traducator. Remarcat de Matei Millo si Mihai Eminescu, e trimis la Paris odata cu Aristizza Romanescu. A jucat la Teatrul National din Bucuresti roluri din Victor Hugo, Alexandre Dumas, Schiller, Shakespeare, Vasile Alecsandri. A tradus piese de Moliere, Shakespeare, Schiller. A tradus piese de Moliere, Shakespeare, Schiller, a dramatizat dupa Emile Zola, H. Monnier, E. Labiche s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»