´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 24

MAPI - enciclopedia universala

MAPI:  (Messaging Application Program Interface) - interfata de program, proiectata de Microsoft, care ofera acces la serviciile legate de mesaje pentru cei care dezvolta programe. MAPI poate transmite mesaje catre si de la programe VIM

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Maquis - enciclopedia universala

Maquis:  asociatie de arbusti permanent verzi, in care predomina rozmarinul, fisticul, stejarul de carmaz, palmierul pitic. Este tipic in insula Corsica, pe coastele stancoase ale Marii Mediterane din sudul Frantei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Marabuul - enciclopedia universala

Marabuul:  este un mare piciorong. Aceasta pas are cu o alura destul de comica are o inaltime de 1,5 metri si anvergura aripilor sale poate atinge 3,2 metri. Apartine familiei berzelor. De altfel, marabuul este denumit si barza cu sac. Aceasta porecla ii vine de la un fel de sac pe care-l are sub gatlej si in care pastreaza surplusul de mancare ramas de la masa se serveste de el ca de o camara de provizii! Este observat in general cocotat in varful unui arbore sau langa un curs de apa. Marabuul este de altfel un foarte bun pescar, iar pestii constituie o parte importanta a regimului sau alimentar. Joaca si rolul de gunoier: nu se lasa rugat pentru a ajuta vulturii sa curete resturile prazilor lasate de lei si hiene. Poate fi vazut uneori si prin sate: atunci se hraneste cu resturi si curata strazile de gunoaie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Maracinarul mare (Saxicola rubetra) - enciclopedia universala

Maracinarul mare (Saxicola rubetra):  Este o pasare micuta care vine la noi in fiecare primavara incepand cu luna aprilie si pleaca toamna in luna septembrie catre zonele mai calde din zona mediteraneana, Africa si sudul Asiei. De obicei se stabileste in palcurile de arbusti si tufisuri din apropierea pajistilor. Maracinarul mare mascul imbraca primavara straiele nuptiale care il fac o pasare frumoasa si atragatoare. Pe spate este de culoare bruna, cu dungi de culoare bruna-inchisa. Partea inferioara a corpului este crem cu nuante portocalii spre burta. Capul este de culoare brun-inchis cu doua dungi albe deasupra ochilor si sub obraji. Toamna pierde contrastele de culoare si dungile albe de pe cap si ajunge la un colorit asemanator cu al femelelor. Femelele de maracinar sur au o culoare generala bruna cu striatii pe spate de culoare mai inchisa si de un crem albicios pe burta. Dimensiunile maracinarului sur sunt de aproximativ 13cm lungime, 24cm anvergura aripilor si o greutate maxima de 24gr. Maracinarul mare isi face cuibul in arbusti aproape de sol sau chiar pe sol la adapostul ierburilor mai inalte. Femela depunde 5-6 oua si pot creste 2 serii de pui pe an daca conditiile sunt favorabile. Hrana maracinarului mare este alcatuita din insecte si viermi pe care le cauta la sol si din diferite seminte si fructe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»