´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 25

Maracinarul negru (Saxicola torquata) - enciclopedia universala

Maracinarul negru (Saxicola torquata):  Mai este denumit si maracinarul cu cap negru si este o pasare de mici dimensiuni, prezenta pe tot teritoriul tarii. Maracinarul negru prefera zonele deschise marginite de tufisuri si arbusti. Este des intalnita in plantatiile de vie. Toamna migreaza catre zonele mai calde din bazinul mediteranean. Maracinarul negru este brun inchis pe spate si pe aripi iar capul este negru. Pe fiecare aripa se poate vedea cate o pata alba si la fel si de o parte si de alta a gatului. Abdomenul este alb-galbui iar gusa este de culoare ruginie. Ciocul si picioarele sunt negre. Lungimea corpului este de 12,5 cm, deschiderea aripilor de 18 - 21 cm si greutatea de 14 -17 g. Hrana este alcatuita din diferite feluri de insecte de mici dimensiuni pe care le cauta pe sol. Mai rar se intampla sa prinda insectele din zbor. Maracinarul negru isi face cuibul in iarba deasa si inalta sau in tufisuri iar intrarea catre cuib are forma unui tunel. Femela depune cate 5 - 6 oua in 2 serii pe an. Ambii parinti participa la cresterea puilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Maramures - enciclopedia universala

Maramures:  zona aflata in nord-vestul Romaniei si care constituie unul din leaganele de formare a poporului si spiritului romanesc. Pana astazi partile sale componente sunt numite "tari": Tara Lapusului, Tara Chioarului. Capitala se afla la Baia Mare, situata in depresiunea cu acelasinume. In zona locuiesc 81% romani, 10, 5% maghiari, 6, 8% ucraineni, 1, 3% tigani, 0, 6% germani s.a. La Sighetul Marmatiei se afla cea mai veche enclava de evrei din Romania, formata din comunitati satesti. Din ea provine Elie Wiesel. In cuprinsul Maramuresului se afla Muntii Rodnei, cu opt rezervatii naturale. Cele mai vechi urme de locuire dateaza de la inceputul paleoliticului, dar din secolul XI d.H. exista o centura de asezari stabile: Ariesu de Campie, Tamaia, Fintesu Mare, Fintesu Mic. De acolo ar fi plecat Dragos spre sud intemeind Moldova. Tiparul arhaic si specific al Maramuresului se pastreaza pana astazi, atat in traditiile populare, in modul de vietuire, cat si in relatiilemaramuresenilor cu lumea si in formele lingvistice arhaice, apropiate ca pronuntie de unele forme de pe Valea Timocului, din sudul Dunarii, atestand astfel faptul ca limitele romanitatii in Dacia Magna au definit inca de la inceputuri standardele limbii romane vorbite. Cele mai interesante arii sunt: valea Izei, a Marei, a Toisei, a Viseului, localitatile Sapanta si Sigheu Marmatiei. De altfel, Marmatia este numele arhaic pentru Tara Maramuresului. In sens restrans vorbind, Maramuresul a dat culturii romane multi scriitori. Dar, in sens mai larg, el trebuie mentionat ca arie de raportare a tuturor la Maramures ca parte a chiar inceputurilor specifice ale poporului roman, a spriturului generator de cultura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Marani - enciclopedia universala

Marani:  Nume depreciativ dat evreilor iberici convertiti cu forta la catolicism in sec. XIV-XV, suspectati de a fi ramas fideli iudaismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Marasn - enciclopedia universala

Marasn:  Stare patologica provocata de un aport energetic insuficient. Marasmul se observa mai ales, in stare endemica, in tarile in curs de dezvoltare. In tarile dezvoltate, acesta apare adesea din cauza unui defect de absorbtie digestiva, a unei anorexii sau din cauza unei boli care provoaca o crestere foarte mare a cheltuielilor energetice (cancer in particular). Marasmul se traduce printr-o stare de slabiciune fizica deosebita. Tratamentul consta intr-o renutritie treptata si prudenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»