´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 28

Mare - enciclopedia universala

Mare:  reprezinta o parte separata a oceanului planetar, care se deosebeste de suprafetele oceanice prin anumite proprietati fizice si chimice ale apei: temperatura, salinitate, densitate, dinamica apei.Dupa regimul hidric si asezarea geografica marile se clasifica in: mari interioare (continentale) - sunt inconjurate de uscat si comunica cu oceanul prin stramtori (exemplu: Marea Alba, Marea Neagra), mari semiinchise - separate de ocean prin insule sau peninsule (exemplu: Marea Nordului, Marea Ohotsc), mari deschise - sunt situate la marginea bazinelor oceanice si au legatura cu apele oceanelor (exemplu: Marea Cara, Marea Laptev), marile interinsulare - sunt inconjurate de insule (exemplu: Marea Banda, Marea Sulu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Marea schisma - enciclopedia universala

Marea schisma:  1. Numele sub care este cunoscuta separarea definitiva dintre bisericile romano-catolica si cea ortodoxa, provocata de bula de excomunicare de la 16 iulie 1054, depusa in numele papei Leon IX, impotriva patriarhului Cherularie, care, la randul sau, a excomunicat delegatia papala prezenta la Constantinopol. Aceasta separare a afectat de-a lungul secolelor relatiile dintre cele doua mari biserici crestine. 2. Perioada luptelor dintre papii de la Roma si cei de la Avignon (1378-1417).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Maree - enciclopedia universala

Maree:  sunt cauzate de fortele centrifuge si de actiunea fortei de atractie a Lunii si Soarelui. Ele se manifesta prin ridicarea si coborarea nivelului apei in oceane si mari (flux si reflux).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Marguaiul - enciclopedia universala

Marguaiul:  este cea mai raspandita pisica salbatica din America Centrala si de Sud. Are o superba blana cu pete, pentru care a mai primit si numele de pisica-tigru, si ochi mari foarte bine adaptati vederii pe timpul noptii. Este un foarte bun catarator; ii este caracteristica, de altfel, viata arboricola (traieste si doarme in arbori). Daca observi o pisica domestica in timp ce coboara dintr-un copac, vei vedea ca o face cu precautie si tinand capul in sus. Marguaiul este capabil sa coboare din arbori in fuga, cu capul inainte, asa cum fac veveritele! Prada sa este alcatuita din maimute, din oposumi si, bineinteles, din pasari. Dupa 3 luni de gestatie, femela aduce pe lume 1 sau 2 pui, care sunt intarcati la aproape 2 luni. In cazul in care habitatul lui natural (padurea tropicala) este distrus de om, marguaiul nu se mai poate adapta la alte medii. Pe de alta parte, nu s-a reusit reproducerea sa in captivitate; de aceea este considerata ca o specie pe cale de disparitie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 25 26 27

28

29 30 31 »
«

»