´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 32

Marsul asupra Bucurestiului - enciclopedia universala

Marsul asupra Bucurestiului:  Miscare de protest organizata de Partidul National Taranesc, sub forma unui mars care trebuia sa porneasca de la Alba Iulia spre Bucuresti, pe data de 6 mai 1928. Data de 6 mai coincide cu data in care P.N.T. a convocat la Alba Iulia o mare adunare cu scopul de a obliga guvernul liberal sa demisioneze. Concomintent avea sa aiba loc si revenirea in tara a lui Carol al II-lea, care fusese radiat din familia regala, dar care se afla in stadiu avansat de tratative cu Iuliu Maniu pentru a reveni pe tronul Romaniei. Carol se afla in Anglia si urma sa zboare la Alba Iulia, unde avea sa se proclame rege. Marsul avea deci scopul de a-l instala pe Carol pe tron, la Bucuresti. Din cauza absentie lui Carol, marsul s-a transformat intr-un protest la adresa guvernului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Marsul asupra Romei - enciclopedia universala

Marsul asupra Romei:  Concentrare a unitatilor fasciste care s-au indreptat spre Roma, unde au ajuns la 28.X.1922, cu intentia de a schimba guvernul Facta si de a prelua puterea. Regele Victor Emanuel III a refuzat sa semneze decretul care proclama starea de asediu, preferand sa-l invite pe liderul fascist Benito Mussolini sa constituie un nou guvern (29.X.1922).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Marsul cel lung - enciclopedia universala

Marsul cel lung:  Termen care desemneaza retragerea, in 1934-1935, a fortelor comuniste chineze, pentru a se sustrage presiunii

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Martin, Mircea - enciclopedia universala

Martin, Mircea:  (n. 12 aprilie 1941) absolvent al Filologiei la Bucuresti, seful Catedrei de teorie literara la Universitatea Bucuresti, editor al revistei Cuvantul". A condus o vreme (1991-1995) Editura Univers (1990-2001) . Lucrari: Generatie si creatie, 1969; Singura critica, 1983; Introducere in opera lui B. Fundoianu, 1984; Despre toleranta cuAndrei Plesu, 2005. Este si autor de manuale: Limba si literatura romana pentru clasa a IX-a, 2001.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 29 30 31

32

33 34 35 »
«

»