´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 34

Masa sangvina - enciclopedia universala

Masa sangvina:  Masura a volumului ocupat de globulele rosii (volumul globular total) si de plasma (volumul plasmatie). Masa sangvina se evalueaza prin volumul sangvin total (suma volumului plasmatie si a volumului globular) si se exprima in mililitri per kilogram. Valoarea sa medie este de aproximativ 76 la barbati, 68 la femei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Masaj cardiac extern - enciclopedia universala

Masaj cardiac extern:  Etapa capitala a reanimarii cardiorespiratorii, practicata in caz de stop cardiac (starea se traduce printr-o pierdere a constientei si abolire a pulsului in arterele mari artera carotida la gat, artera femurala in regiunea inghinala). Masajul cardiac extern, asociat cu mentinerea libertatii cailor aeriene si a ventilatiei artificiale, asigura o activitate circulatorie minimala prin tehnica zisa a compresiilor toracice intermitente la nivelul sternului. Mecanismul sau consta in punerea in joc a pompei cardiace (comprimand inima intre stern si coloana vertebrala, se goleste continutul sau sangvin inainte ca o noua umplere cardiaca sa aiba loc in urma doar indepartarii compresiunii), careia i se adauga efectul pompei toracice (legat de variatiile de presiune toracica datorate alternantei compresiune/relaxare a toracelui), care asigura expulzarea sangelui spre marea circulatie. Salvatorul exercita pe jumatatea inferioara a sternului bolnavului, care este intins pe spate si pe o suprafata tare, compresiuni scurte si regulate (de la 80 la 100 pe minut la adult si la copil, 120 pentru sugar) cu ajutorul partii posterioare a palmelor de la ambele maini puse una peste alta, bratele intinse vertical pentru a transmite greutatea corpului salvatorului. La copil, aceste compresiuni pot fi executate cu ajutorul unei singure maini, iar la sugar chiar numai cu doua degete. In paralel, este practicata o ventilatie artificiala, indeosebi prin tehnica gura-la-gura. Frecventa insuflatiilor este de doua la fiecare cincisprezece compresiuni stemale, atunci cand nu exista decat un singur salvator, ori de una la fiecare cinci compresiuni atunci cand exista doi salvatori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Masina de lux - enciclopedia universala

Masina de lux:  Autovehicul foarte bine proiectat, dotat si conceput, ale carui dimensiuni variaza de la un sedan compact pana la unul de capacitate mare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Masina inecata - enciclopedia universala

Masina inecata:  A ajunge, in cilindrii unui motor cu aprindere prin scanteie, un exces necontrolat de benzina, care, prin umezirea bujiilor, face imposibila pornirea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»