´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 36

Masina tunata - enciclopedia universala

Masina tunata:  In jargonul automobilistic, automobil care a suferit un tuning vizand imbunatatirea, reglarea sau particularizarea caracteristicilor functionale sau estetice. Se mai numeste si masina preparata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Masina Turing - enciclopedia universala

Masina Turing:  Cel mai general automat. Dispozitiv format dintr-o banda (care contine un sir de simboli) si o unitate de control. Un cap de citire / scriere permite citirea / scrierea simbolurilor de pe / pe banda. Se poate deplasa spre stanga sau spre dreapta cu o singura pozitie. Functionarea unitatii de control pleaca dintr-o stare initiala. Pe baza starii curente si a simbolului curent de pe banda, masina trece intr-o noua stare, poate sa scrie pe banda sau sa se deplaseze cu o pozitie spre stanga sau spre dreapta. Se spune ca masina a executat o tranzitie. Spre deosebire de automatele finite sau de cele cu stiva banda masinii Turing este infinita la dreapta. Datorita faptului ca masina poate sa scrie si sa citeasca pe / de pe banda se poate considera ca masina dispune de o memorie infinita. In cazul masinii Turing exista notiunea de acceptare, care se aseamana cu cea corespunzatoare automatelor finite sau a celor cu stiva, si anume se spune ca masina accepta un limbaj daca pentru orice sir din limbaj pornind cu capul de citire pozitionat dupa sirul de intrare masina se opreste. In aceleasi conditii pentru orice sir care nu face parte din limbaj masina nu se opreste. Datorita faptului ca masina este in stare sa scrie pe banda, inseamna ca ea este in stare sa semnaleze apartenenta sau neapartenenta unui sir la limbaj si prin intermediul unui raspuns scris pe banda. Apare astfel notiunea de decidabilitate. Si anume se spune ca o masina Turing decide un limbaj daca si numai daca pentru orice sir de intrare masina se opreste, in cazul in care sirul face parte din limbaj masina scrie un raspuns afirmativ pe banda, in caz contrar raspunsul este negativezi in ambele cazuri raspunsul inlocuieste sirul de intrare. Notiunea de decidabilitate este mai restrictiva decat cea de acceptabilitate, adica exista limbaje pentru care se pot construi masini Turing care sa le accepte, dar pentru care nu se pot construi masini Turing care sa le decida, in timp ce pentru orice limbaj decidabil se poate construi o masina Turing care sa il accepte prin transformarea masinii care il decide. Masina Turing este cel mai general model de automat, este echivalenta din punct de vedere a cea ce poate sa calculeze cu un calculator (evident echivalenta nu se pastreaza din punctul de vedere al timpului de calcul). Masina Turing nu se utilizeaza direct in compilatoare, ea este utilizata insa ca model de calcul in calculabilitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Masina virtuala - enciclopedia universala

Masina virtuala:  Calculator imaginar care stie sa "execute" programe scrise intr-un limbaj intermediar. Arhitectura unei masini virtuale include multimea instructiunilor, registrele masinii, organizarea memoriei. Exemple clasice de organizari pentru masinile virtuale sunt: masina stiva, sau masina cu trei adrese. Un interpretor este un simulator al unei masini virtuale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Masina virtuala stiva - enciclopedia universala

Masina virtuala stiva:  Masina virtuala bazata pe stiva. Memoria acesteia este impartita in trei zone: memoria pentru codul programului, memoria pentru datele globale si stiva, care este folosita pentru apeluri de proceduri si date locale. Nu exista decat registre indicatoare ale stivei (varf, baza), iar multimea instructiunilor cuprinde instructiuni aritmetice si logice (de exemplu add, sub) pentru elementele din varful stivei, instructiuni pentru gestiunea stivei (de tip push, pop, top) si instructiuni pentru modificarea fluxului de control (salturi conditionate si neconditionate, apeluri si intoarceri din subprograme).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 33 34 35

36

37 38 39 »
«

»