´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 38

Mastita - enciclopedia universala

Mastita:  Inflamatie, acuta sau cronica, a glandei mamare. Mastita acuta este in general fara gravitate, se observa de cele mai multe ori la inceputul alaptarii, dar mai poate fi cauzata de virusul oreionului, poate fi prima manifestare a unui cancer de san sau poate avea o origine hormonala (nou-nascut sau adolescent, baiat sau fata, la pubertate). La nou-nascut si la adolescent, semnele dispar de Ia sine in cateva saptamani. Tratamentul antibiotic local si general al femeii care alapteaza antreneaza vindecarea, dar atunci cand se formeaza abcesul, acesta trebuie operat. Mastita cronica este cauzata de infectiile bacteriene repetate sau de modificarile hormonale, o mastita cronica se traduce printr-o greutate a sanului si prin existenta de tumori multiple, uneori cu o scurgere seroasa prin mamelon. Aceste semne sunt mult mai nete in cea de a doua jumatate a ciclului menstrual. Mamografia, ecografia si biopsia uneia dintre tumori permit sa se stabileasca diagnosticul si sa se faca diferentierea de cancer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mastocit - enciclopedia universala

Mastocit:  Celula a tesutului conjunctiv care secreta substante chimice care participa la reactiile de aparare ale organismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mastocitoza - enciclopedia universala

Mastocitoza:  Boala caracterizata printr-o proliferare difuza a mastocitelor (celule ale tesutului conjunctiv care secreta histamina, substanta responsabila in parte de simptomele alergiei, dar si serotonina, si diverse enzime), afectand adesea pielea. Fara cauza cunoscuta, mastocitoza exista sub doua forme, uneori asociate. Forma cutanata atinge de cele mai multe ori copilul. Mastocitozele, in general benigne, se traduc prin pete plane de culoare galben deschis. Tratamentul vizeaza doar disparitia simptomelor cu ajutorul antihistaminicelor. Forma sistemica afecteaza viscerele intr-o maniera difuza. Evolutia, cronica, sfarseste uneori intr-un cancer. Tratamentul este acelasi cu cel al formelor cutanate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mastoidita - enciclopedia universala

Mastoidita:  Inflamatie a mastoidei (baza osului temporal). Exista doua forme de mastoidita, mastoidita cronica, care este o extindere a mastoiditei de inflamatie cauzata de o otita cronica, prelungita in timp, si mastoidita acuta, din care se deosebesc doua feluri: mastoidita mascata, sau mastoidita decapitata, cea mai frecventa actualmente, si mastoidita exteriorizata. Mastoidita mascata este o mastoidita acuta care se dezvolta in cursul unei otite al carei tratament antibiotic este prost adaptat. In pofida luarii de antibiotice, subiectul, de cele mai multe ori un copil, are intotdeauna febra; otita persista. Dar, mai ales starea generala a copilului se altereaza: acesta isi pierde pofta de mancare si nu mai ia in greutate. Tratamentul antibiotic este modificat in fimctie de datele antibiogramei. Daca acesta da din nou gres, este de cele mai multe ori realizata o mastoidectomie (incizarea chirurgicala sub anestezie generala a mastoidei fi curatarea cavitatilor mastoidiene prin care se vizeaza eliminarea focarelor infectioase). Mastoidita exteriorizata. Este vorba de o inflamatie acuta a mastoidei, care se exteriorizeaza in pielea din spatele urechii. O mastoidita exteriorizata constituie o complicatie al unei otite acute. Copilul are febra, frisoane, dureri de cap, este obosit, are dureri de ureche si aude mai putin bine. Exista o reactie inflamatorie la inaltimea mastoidei, Mtuata in spatele pavilionului urechii: pielea este rosie si tbnsibila, uneori ea este umflata de un abces subcutanat. Tratamentul consta in luarea de antibiotice idiptate si, adesea, in mastoidectomie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»