Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 39

Mastoidita - enciclopedia universala

Mastoidita:  Inflamatie a mastoidei (baza osului temporal). Exista doua forme de mastoidita, mastoidita cronica, care este o extindere a mastoiditei de inflamatie cauzata de o otita cronica, prelungita in timp, si mastoidita acuta, din care se deosebesc doua feluri: mastoidita mascata, sau mastoidita decapitata, cea mai frecventa actualmente, si mastoidita exteriorizata. Mastoidita mascata este o mastoidita acuta care se dezvolta in cursul unei otite al carei tratament antibiotic este prost adaptat. In pofida luarii de antibiotice, subiectul, de cele mai multe ori un copil, are intotdeauna febra; otita persista. Dar, mai ales starea generala a copilului se altereaza: acesta isi pierde pofta de mancare si nu mai ia in greutate. Tratamentul antibiotic este modificat in fimctie de datele antibiogramei. Daca acesta da din nou gres, este de cele mai multe ori realizata o mastoidectomie (incizarea chirurgicala sub anestezie generala a mastoidei fi curatarea cavitatilor mastoidiene prin care se vizeaza eliminarea focarelor infectioase). Mastoidita exteriorizata. Este vorba de o inflamatie acuta a mastoidei, care se exteriorizeaza in pielea din spatele urechii. O mastoidita exteriorizata constituie o complicatie al unei otite acute. Copilul are febra, frisoane, dureri de cap, este obosit, are dureri de ureche si aude mai putin bine. Exista o reactie inflamatorie la inaltimea mastoidei, Mtuata in spatele pavilionului urechii: pielea este rosie si tbnsibila, uneori ea este umflata de un abces subcutanat. Tratamentul consta in luarea de antibiotice idiptate si, adesea, in mastoidectomie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mastoza - enciclopedia universala

Mastoza:  Orice afectiune benigna neinflamatorie a gbului. O mastoza se prezinta de cele mai multe ori sub forma pei zone indurate, localizate, in interiorul careia se gasesc piociate chisturi si focare de distrofie (anomalie legata de i ptulburare nutritionala tisulara). -* Sanului (tumora a).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Matasarul (Bombycilla garrulus) - enciclopedia universala

Matasarul (Bombycilla garrulus):  Este o pasare specifica N-E Europei unde cuibareste in padurile de conifere. De obicei ierneaza in Scandinavia insa poate fi observat cu iregularitate in toata Europa. In Romania sunt ierni in care pot fi oservate grupuri de zeci de exemplare sau chiar mai mari si ierni in care sunt vazute doar exemplare izolate sau deloc. Se pare ca aceasta iregularitate in migratie este data de variatia cantitativa a surselor de hrana din Nord si nu de iernile grele asa cum se credea. Deseori migreaza in stoluri mixte, alaturi de diferite specii de sturzi. Matasarii sunt pasari deosebit de frumoase care au ca semn distinctiv motul matasos din crestetul capului care le-a dat si numele. Motul masculului este mai lung si mai bogat decat al femelei. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 32-35 cm si greutatea de 50-70 g. Cuibul este construit in arborii de molid sau pin, din crengute si muschi si este captusit cu paie, pene si par. Femela depune 4-6 oua in mai-iunie si cloceste timp de 14 zile. Puii parasesc cuibul dupa aproximativ 20 zile. Vara, matasarul se hraneste cu insecte iar iarna cu diferite fructe de padure si fructe ramase neculese din livezi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Matcovski, Dumitru - enciclopedia universala

Matcovski, Dumitru:  (n. 20 octombrie 1939, Vadu Rascov, Soroca, Basarabia) poet. Membru al Academiei de Stiinte a Moldovei (1995) . Redactor sef al revistelor Nistru siBasarabia". Premiul de Stat al Moldovei, 1990. Membru al Academiei de Stiinte a Moldovei (1995) . Adept al unirii Republicii Moldova cu Romania. Accident grav (provocat) in mai 1996. Apropierea creatiei sale de structurile poeziei populare este una din caracteristicile esentiale ale creatiei. Aceasta l-a facut apreciat nu numai printre cititori, dar si printre compozitori, multe din poeziile sale fiind puse pe muzica si interpretate cu succes de-a lungul anilor. Volume de versuri: Imne si blesteme; Descantece de alb si negru; Maci in roua, 1963; Univers intim, 1966; Melodica, 1971; Graul, 1974; Patria, poetul si balada, 1981; Tu, dragostea mea, 1987; Soarele cel mic, 1990; Maria sa, poetul, 1992. Volume de proza: Duda; 1973; Batuta, 1975; Focul din vatra, 1982Al tarii fiu, 1993. Volume de teatru: Presedintele, Tata, Abecedarul, Ioan Voda cel Cumplit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct