´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 39

Mastoza - enciclopedia universala

Mastoza:  Orice afectiune benigna neinflamatorie a gbului. O mastoza se prezinta de cele mai multe ori sub forma pei zone indurate, localizate, in interiorul careia se gasesc piociate chisturi si focare de distrofie (anomalie legata de i ptulburare nutritionala tisulara). -* Sanului (tumora a).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Matasarul (Bombycilla garrulus) - enciclopedia universala

Matasarul (Bombycilla garrulus):  Este o pasare specifica N-E Europei unde cuibareste in padurile de conifere. De obicei ierneaza in Scandinavia insa poate fi observat cu iregularitate in toata Europa. In Romania sunt ierni in care pot fi oservate grupuri de zeci de exemplare sau chiar mai mari si ierni in care sunt vazute doar exemplare izolate sau deloc. Se pare ca aceasta iregularitate in migratie este data de variatia cantitativa a surselor de hrana din Nord si nu de iernile grele asa cum se credea. Deseori migreaza in stoluri mixte, alaturi de diferite specii de sturzi. Matasarii sunt pasari deosebit de frumoase care au ca semn distinctiv motul matasos din crestetul capului care le-a dat si numele. Motul masculului este mai lung si mai bogat decat al femelei. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 32-35 cm si greutatea de 50-70 g. Cuibul este construit in arborii de molid sau pin, din crengute si muschi si este captusit cu paie, pene si par. Femela depune 4-6 oua in mai-iunie si cloceste timp de 14 zile. Puii parasesc cuibul dupa aproximativ 20 zile. Vara, matasarul se hraneste cu insecte iar iarna cu diferite fructe de padure si fructe ramase neculese din livezi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Matcovski, Dumitru - enciclopedia universala

Matcovski, Dumitru:  (n. 20 octombrie 1939, Vadu Rascov, Soroca, Basarabia) poet. Membru al Academiei de Stiinte a Moldovei (1995) . Redactor sef al revistelor Nistru siBasarabia". Premiul de Stat al Moldovei, 1990. Membru al Academiei de Stiinte a Moldovei (1995) . Adept al unirii Republicii Moldova cu Romania. Accident grav (provocat) in mai 1996. Apropierea creatiei sale de structurile poeziei populare este una din caracteristicile esentiale ale creatiei. Aceasta l-a facut apreciat nu numai printre cititori, dar si printre compozitori, multe din poeziile sale fiind puse pe muzica si interpretate cu succes de-a lungul anilor. Volume de versuri: Imne si blesteme; Descantece de alb si negru; Maci in roua, 1963; Univers intim, 1966; Melodica, 1971; Graul, 1974; Patria, poetul si balada, 1981; Tu, dragostea mea, 1987; Soarele cel mic, 1990; Maria sa, poetul, 1992. Volume de proza: Duda; 1973; Batuta, 1975; Focul din vatra, 1982Al tarii fiu, 1993. Volume de teatru: Presedintele, Tata, Abecedarul, Ioan Voda cel Cumplit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mateevici, Alexie - enciclopedia universala

Mateevici, Alexie:  (n. 16 martie 1888, Cainari - Tighina, azi Transnistria - d. 13 august 1917, Chisinau, azi Republica Moldova; nume la nastere: Alecu Mateescu) - poet. A absolvit Seminarul Teologic din Chisinau si Academia Teologica din Kiev. A fost profesor la Seminarul Teologic din Cernauti. Militant pentru drepturile romanilor, a scris poezii ramase simbolice: Limba noastra, Tara, Mama, din volumul Poezii, 1926, editat de P.V. Hanes. S-a ocupat de folclorul local: Bocetele de inmormantare moldovenesti, 1911 si de texte vechi: Tipariturile noastre vechi, 1915. A tradus din Cehov, Puskin, Lermontov, Alexei Tolstoi s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»