´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 47

Mdramnios - enciclopedia universala

Mdramnios:  Crestere anormala a cantitatii de lichid amniotic. Un hidramnios poate fi consecinta unei proaste cuculatii sangvine intre fat si placenta, unui diabet zaharat al mamei sau unei malformatii fetale (anencefalie, hidro-cefalie, spina bifida, atrezie a esofagului). De cele mai multe ori, hidramni-osul se constituie putin cate putin in timpul celei de a doua parti a sarcinii si se manifesta printr-un exces de volum si o tensiune a ventrului, o jena abdominala, uneori printr-o gafaiala si umflare a gleznelor. Riscul cel mai important este o nastere prematura. Examenul clinic este completat prin ecografie si printr-o amniocenteza, destinata sa stabileasca harta cromozomala (cariotipul) a fatului cu scopul de a depista vreo anomalie. Tratamentul se limiteaza adesea la odihna si la supraveghere medicala. Unele antiinflamatoare pot fi propuse. Punctionarea unei anumite cantitati de lichid amniotic poate linisti pacienta dar comporta riscul declansarii nasterii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meandru - enciclopedia universala

Meandru:  curbura a albiei raului, care ia nastere in rezultatul actiunii fortei centrifuge asupra torentului de apa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mecanism planetar - enciclopedia universala

Mecanism planetar:  Mecanism in care toate componentele angrenajului se afla in acelasi plan si sunt grupate una in jurul celeilalte precum planetele in jurul soarelui. Roata dintata centrala se numeste si roata dintata solara. Celelalte roti dintate care interactioneaza cu ea se numesc roti dintate planetare si sunt fixate pe o roata de sustinere. La periferie, rotile dintate planetare interactioneaza cu o roata dintata inelara. Prin oprirea unuia dintre cele trei elemente (roata dintata solara, roata de sustinere sau roata dintata inelara), se pot stabili diferite rapoarte intre celelalte doua. Mecanismul planetar este foarte raspandit la transmisia automata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meconiu - enciclopedia universala

Meconiu:  Materii fecale dense si lipiciose excretate de nou-nascut in timpul primelor sale zile de viata. De culoare verzuie, meconiul este compus din bila, din secretii digestive si din celule intestinale descuamate. In majoritatea cazurilor, meconiul incepe sa fie excretat in cursul primelor 12 ore dupa nastere. Materiile fecale normale urmeaza meconiului de indata ce noul-nascut incepe sa se alimenteze. Expulsia meconiului in lichidul amniotic, inainte de nastere, este anormala si indica o suferinta fetala. Invers, o intarziere a eliberarii meconiului dupa nastere necesita depistarea unei ocluzii intestinale. Oricare ar fi cauza, o intarziere a eliminarii meconiului necesita examene realizate in mediu spitalicesc neonatalogic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»