´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 5

Maduva osoasa - enciclopedia universala

Maduva osoasa:  Tesut prezent in os, responsabil de producerea tuturor elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, globule albe, plachete). Maduva osoasa este prezenta in toate oasele la nastere. Ea contine numeroase celule grasoase si toate descendentele care vor da nastere celulelor sangelui circulant. Functia sa de productie se concentreaza, la varsta adulta, in interiorul oaselor rachisului, toracelui, umarului si bazinului. Maduva osoasa normala permite regenerarea celulelor sangvine multumita unei rezerve de celule-suse. Maduva osoasa produce in fiecare zi miliarde de celule, de exemplu 200 miliarde de globule rosii si 10 miliarde de polinucleare neutrofile. In caz de nevoie, productia de celule a maduvei osoase creste considerabil. Astfel, pentru globulele rosii, numarul poate fi multiplicat cu 10 in caz de pierdere prin hemoragie sau prin hemoliza (distrugere). Maduva osoasa este explorata si studiata printr-o punctie, realizata in stern sau printr-o biopsie efectuata la nivelul crestei iliace posterioare. Bolile maduvei osoase pot fi clasificate in diferite categorii. Aplaziile, saracia maduvei osoase in celule suse ale diferitelor descendente, sunt provocate, in general, de o leziune a celulelor suse. Toxicitatea anumitor medicamente poate fi o cauza. Bolile cauzate de toxice sau de deficitele in vitamine (medicamente toxice industriale ca benzenul, carenta in acid folic, in vitamina B12) impiedica dezvoltarea normala a celulelor maduvei Proliferarile anormale ale celulelor prezente in maduva se observa in cursul diferitelor tipuri de boala maligna (leucemie, mielom etc.). Fibroza maduvei se observa in cursul mielofibrozelor (cresterea retelei de colagen situata in jurul celulelor suse ale maduvei osoase).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Maduva spinarii - enciclopedia universala

Maduva spinarii:  Parte a sistemului nervos central situata in canalul rahidian, care este format prin stivuirea vertebrelor in spatele corpilor vertebrali. Maduva spinarii este inconjurata de trei membrane, meningele. Ea se prelungeste in sus cu bulbul rahidian (inceputul encefalului) si in jos cu un cordon fibros de aproximativ 25 centimetri lungime, numit filum terminale. Maduva este parcursa de doua santuri secundare colaterale. Din fiecare sant colateral pleaca un ansamblu de filete nervoase care se grupeaza in radacini: de fiecare parte a maduvei iau nastere 31 radacini posterioare si 31 radacini anterioare. Fiecare radacina posterioara se uneste cu radacina anterioara de la acelasi nivel pentru a forma un nerv rahidian. Interiorul maduvei cuprinde doua tipuri de tesut nervos: substanta alba, situata la periferie, si substanta cenusie in centru, schitand in linii mari, in sectiune, o forma de H, cu cele doua coarne anterioare efilate. Bara orizontala a literei H este traversata vertical, in centurul ei, de un canal fin al ependimului, umplut cu lichid cefalorahidian. Informatiile senzitive ajung la maduva prin radacinile posterioare ale nervilor. Informatiile simple sunt analizate direct de catre substanta cenusie. Informatiile complexe urca din substanta alba pana la encefal. Comenzile motorii simple provin din substanta cenusie a maduvei; ordinele complexe, de Ia encefal, prin intermediul substantei albe a maduvei; toate ordinele sunt transmise altor nervi motori prin radacinile anterioare ale nervilor. Patologia maduvei spinarii cuprinde compresiile (tumori), infectiile (meningite), accidentele vasculare (hemoragie, tromboza), traumatismele, tumorile, carentele in vitamina B12 si afectiunile inflamatorii (scleroza in placi). O sectionare a maduvei spinarii este ireversibila; ea antreneaza o tetraplegie (paralizia celor patru membre) in caz de sectionare la inaltimea rachisului cervical , o paraplegie (paralizie a membrelor inferioare) in caz de sectionare la inaltimea rachisului dorsal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Magazin auto - enciclopedia universala

Magazin auto:  Loc unde se gasesc, pentru vanzare, vehicule, piese si accesorii auto; publicatie (periodica) ilustrata, care ofera informatii auto diverse.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Magazin istoric pentru Dacia - enciclopedia universala

Magazin istoric pentru Dacia:  (1845- 1848, Bucuresti) - lunar. Revista de istorie editata de Nicolae Balcescu si Aug. T. Laurian. A avut un rol important in fundamentarea istoriografiei romane moderne. In spirit pasoptist au fost aici publicate prima oara cronicile romanesti, hrisoave, traduceri din lucrari straine referitoare la istoria patriei, studii de sinteza asupra istoriei romanesti. Balcescu insusi a publicat acolo o parte din studiile sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»