´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 50

Medicina nucleara - enciclopedia universala

Medicina nucleara:  Specialitate medicala care utilizeaza administrarea de elemente radioactive in scopuri de diagnostic sau terapeutice. Medicina nucleara permite explorarea majoritatii organelor, in cursul unei scintigrafii. Molecule marcate sau radioelemente emitatoare de radiatii beta pot in mica masura sa se fixeze pe celulele bolnave si sa antreneze distrugerea lor: atunci se vorbeste de radioterapie metabolica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Medicina predictiva - enciclopedia universala

Medicina predictiva:  Parte a medicinei care se dedica cercetarii riscurilor genetice pe care le prezinta un individ de a fi victima unei boli, in cursul existentei sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mediu - enciclopedia universala

Mediu:  Totalitate a elementelor care inconjoara un individ sau o specie, dintre care unele contribuie direct la procurarea celor necesare. Factorii determinanti de mediu sunt de ordin fizic, biologic si sociopsihologic. Printre factorii fizici, . se disting in mod deosebit natura terenului geogrfic (prezenta si calitatea apei, gradul de umiditate al atmosferei, productivitatea agricola), intensitatea luminii solare (radiatii infrarosii, calorice; radiatii ultraviolete, bactericide si factori de crestere) si temperatura. Factorii biologici sunt, de exemplu, resursele de hrana si proportia de germeni microbieni intr-un spatiu geografic dat. Factorii sociopsihologici de mediu sunt reprezentati prin raporturile afective, care pot fi sursa de conflict, si, pe plan colectiv, prin conditiile socio-profesionale. Ecologia este stiinta care studiaza relatiile dintre fiintele vii si mediul lor. Unii agenti ai mediului (canalizari, gaze de esapament, fum de uzina, produse chimice, radioactivitate, deseuri industriale, germeni infec-tiosi etc.) sunt susceptibili sa provoace boli: ei sunt denumiti "factori de risc ai mediului". In tarile in curs de dezvoltare, factorii de risc ai mediului sunt legati in mod esential de lipsa de apa potabila, de carenta canalizarilor si de netratarea deseurilor casnice, precum si de lipsa hranei. Alti factori de risc sunt comuni tarilor in curs de dezvoltare si tarilor industrializate: boli infectioase transmise de catre animale, de conditiile de munca (boli si accidente profesionale), de viata sociala (accidente casnice si de circulatie, alcoolism, tabagism).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mediu antropic - enciclopedia universala

Mediu antropic:  este sistemul terestru ale carui componente au fost total sau aproape total modificate de activitatea omului. Sinonim - mediu artificializat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 47 48 49

50

51 52 53 »
«

»