´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 52

Mediu natural - enciclopedia universala

Mediu natural:  este sistemul terestru format din componentele naturale, netransformate sau foarte putin transformate de om.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meduloblaston - enciclopedia universala

Meduloblaston:  Tumora maligna a regiunii posterioare a encefalului. Meduloblastomul este destul de frecvent la copil. Tumora se traduce de cele mai multe ori prin caderi frecvente, dureri de cap si varsaturi provocate de o hipertensiune intracraniana (crestere a presiunii lichidului cefalorahidian). Meduloblastomul este diagnosticat prin scaner si imagerie de rezonanta magnetica (IRM.). Prognosticul este sever, dar ablatia chirurgicala si radioterapia pot permite remisiuni prelungite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meduza - enciclopedia universala

Meduza:  este ruda coralilor si anemonelor de mare, dar nu este fixata si se deplaseaz a in voia curentilor marini. La un moment dat al vietii lor, unele meduze se transforma in indivizi care se fixeaza (se numesc polipi) si care se retransforma mai tarziu in meduze. Exista numeroase meduze, de forme si de culori foarte variate. Dar, ca aspect general, meduza este alcatuita dintr-un disc (numit umbrela) in mijlocul caruia se deschide gura, din tentacule si din multa apa! Datorita acestui fapt, atunci cand o meduza esueaza pe o plaja, ea se topeste in cateva ore. Meduza gigantica are mai mult de 1.000 de tentacule fine care sunt lungi de pana la 40 metri! Ele sunt veninoase si constituie o gigantica plasa ucigasa in care sunt prinsi in capcana crevete si pesti mici. Dar meduzele cele mai mari nu sunt neaparat si cele mai periculoase. Cele mai toxice meduze traiesc in marile calde; intepatura lor poate duce chiar la moartea unui ometri!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meduza nemuritoare - enciclopedia universala

Meduza nemuritoare:  Turritopsis nutricula este o meduza care, practic, este nemuritoare. De obicei, dupa reproducere, meduzele mor, insa aceasta specie poate reintineri, transformandu-se inapoi in polip, dupa cand ajunge din nou la maturitatea se*uala. Acest proces poate fi, teoretic, repetat la infinit, dar niciun specimen nu a fost studiat indelung pentru a verifica de cate ori poate repeta acest proces. Meduza nemuritoare reprezinta o adevarata sursa de inspiratie pentru oamenii de stiinta. Acestia cauta metode prin care sa faca celulele stem sa utilizeze acelasi proces de transdiferentiere pentru a reinnoi tesutul deteriorat sau mort.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 49 50 51

52

53 54 55 »
«

»