´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 53

Megacariocit - enciclopedia universala

Megacariocit:  Celula susa de dimensiuni mari din care deriva plachetele sangvine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Megacolon - enciclopedia universala

Megacolon:  Dilatatie permanenta a colonului, insotita, in general, de o hipertrofiere a peretilor unui organ si, uneori, a lungirii sale. Un megacolon poate fi ori congenital, ori dobandit. Megacolonul congenital se mai numeste si boala lui Hirschsprung. Megacolonul dobandit poate fi intalnit in amonte de leziunile organice (ingustari provocate de un cancer, de exemplu), fie in cursul bolilor neurologice, endocrine sau iatrogene (cauzate de luarea de medicamente, ca cea, prelungita, de neuroleptice). Diagnosticul este stabilit dupa radiografia colonului si coloscopie. Tratamentul este cel al cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Megaesofag idiopatic - enciclopedia universala

Megaesofag idiopatic:  Dilatatie a esofagului cauzata de o tulburare a motricitatii segmentului sau inferior. In cazul unui megaesofag, stagnarea alimentelor in esofag antreneaza treptat o dilatare a acestuia in amonte. Cauza acestei anomalii este necunoscuta. Megaesofagul se traduce printr-o dificultate la inghitit, prin senzatii dureroase de plenitudine gastrica, mai ales dorsale, si prin regurgitatii spontane care antreneaza o pierdere in greutate. Diagnosticarea se face pe baza radiografiei, endoscopiei digestive si a manometriei, care permite punerea in evidenta a anomaliilor motricitatii digestive. Tratamentul cuprinde, in principal, doua posibilitati: dilatatiile pneumatice sub control endoscopie (introducerea temporara in partea inferioara a esofagului a unui balonas umflat cu aer) sau operatia lui Heller (interventie chirurgicala care consta in incizarea stratului muscular al esofagului pana la mucoasa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Megalencefal - enciclopedia universala

Megalencefal:  Crestere congenitala semnificativa a volumului creierului traducandu-se printr-un craniu cu perimetru superior mediei. Dezvoltarea intelectuala a acestor subiecti este cu totul normala: nu este decelabila nici o anomalie (chist, tumora, hidrocefalie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»