´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 54

Megaleritem epidemic - enciclopedia universala

Megaleritem epidemic:  Boala benigna cuzata de un enterovirus (virus care se transmite pe cale digestiva), parvovirusul Bl9, caracterizata printr-o eruptie cutanata. Boala se manifesta, in general, iama sau primavara, la 4 sau 5 ani, sub forma de epidemii succesive. Ea survine in medie intre 8 si 15 ani. Contagiunea se face pe cale digestiva (saliva, materii fecale, maini murdare etc.) Dupa o incubatie de 4 pana Ia 14 zile survine o eruptie cutanata caracteristica: placi rosii, uneori usor suprainltate, apar pe obraji dar nu afecteaza si barbia, denumite atunci in forma de "aripi de fluture". Placile conflueaza si cuprind membrele in decurs de cateva zile, scutind palmele si suprafetele plantare si luand un aspect, de asemenea, caracteristic in forma de retea sau de harta geografica. Afectiunea este putin febrila. Nici un tratament specific nu este necesar; uneori sunt perscrise medicamente antiinflamatoare (aspirina).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Megalit - enciclopedia universala

Megalit:  Nume dat unor monumente preistorice, cu functie necunoscuta (probabil funerara sau de cult), alcatuite fie dintr-un bloc mare, fie din suprapunerea unor blocuri sau dale mari de piatra sumar prelucrata. Formele cele mai obisnuite de megaliti sunt menhirul, cromlehul si dolmenul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Megaloblast - enciclopedia universala

Megaloblast:  Eritroblast (celula a maduvei osoase, precursoare a globulelor rosii) de dimensiuni mari, observat in carentele in acid folie si in vitamina B12 (boala lui Biermer).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Megalomanie - enciclopedia universala

Megalomanie:  Convingere excesiva privind propria superioritate. Megalomania are ea origine suficienta, manifestata de un subiect dotat, dar orgolios, din expansiunea deliranta a eului cu ideile de omnipotenta, de atotstiinta innascuta etc. Megalomania se intalneste cu caracter episodic in manie, isterie, psihopatie. Ea se observa in stare permanenta in delirele cronice (paranoia, parafrenie) si in demente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»