´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 56

Melancolie - enciclopedia universala

Melancolie:  Stare depresiva grava, marcata printr-o durere morala insuportabila, un sentiment de culpabilitate si o inhibitie psihomotorie. Melancolia se intalneste in psihoza maniacodepresiva, la inceputul schizofreniei, in cursul afectiunilor neurologice, endocrine sau in situatii dificile. Ea se manifesta printr-o prostratie, un sentiment de vinovatie si de autodamnare, un delir de negare de sine. Riscul major este sinuciderea. Tratamentul melancoliei este deci o urgenta, care necesita o spitalizare, administrarea de antidepresive, o sustinere psihoterapica. Tratamentul de fond depinde de cauza melancoliei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melanina - enciclopedia universala

Melanina:  Substanta pigmentara inchisa la culoare, prezenta in piele, par, peri si membranele ochiului. Melanina deterrtiina culoarea pielii si da irisului nuante intunecate; in absenta ei se vad straturile interne profunde ale irisului, a caror culoare este albastra. Melanina protejeaza, de asemenea, pielea impotriva radiatiilor ultraviolete ale soarelui, care favorizeaza procesul de imbatranire si cancerul cutanat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melanocit - enciclopedia universala

Melanocit:  Celula localizata in epiderm sau in derm, responsabila de pigmentarea pielii prin secretarea de melanina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melanom malign - enciclopedia universala

Melanom malign:  Tumora maligna provenind din melanocite (celule responsabile de pigmentarea pielii). Melanomul malign are o clasificare si o denumire dis-putabile: unele persoane folosesc termenul de melanom exclusiv pentru a desemna o tumora maligna, in timp ce altele fac deosebirea dintre melanomul malign si melanomul benign (sau nevus). Melanomul malign apare de cele mai multe ori pe piele si pe mucoase, in mod secundar in ochi. Melanomul malign al pielii si mucoaselor. Frecventa sa este in crestere constanta in lume. Ea este mai ridicata la subiectii albi, mai ales cu pielea deschisa si cu ochi albastri, decat la subiectii negri, si exista un factor ereditar. Se pare totusi ca factorul declansant esential ar fi o expunere excesiva la soare, mai ales in primii ani ai vietii. Melanomul cu aparitie spontana are, in general, un aspect pigmentat (brun inchis, negru). Cel mai frecvent este melanomul cu extindere superficiala, care se prezinta sub forma unei mici pete brun inchis, galben deschis sau policroma (coexistenta zonelor rosietice, albastrui, cenusii, albicioase), usor proeminente, cu suprafata mamelonata si putin rugoasa, cu contururi neregulate. Exista si alte forme de melanom: melanomul nodular (care formeaza un mic bulgare) si melanomul unghial (pata neagra sub o unghie). Melanomul prin transformarea unei alunite este net mai putin frecvent decat melanomul cu aparitie spontana. Alunitele (nevii melanocitari) congenitale, mai ales daca cresc mai mult de 2 centimetri in diametru, risca sa se transforme in melanoame maligne. O alunita care creste, isi schimba aspectul (aspect de cupola) sau culoarea (culoare foarte inchisa, amestec de mai multe culori), sangereaza, se ulcereza sau antreneaza o mancarime trebuie sa fie scoasa preventiv. Aceasta ablatie nu este niciodata cauza unei cancerizari. Evolutia unui melanom malign ramane severa, data fiind tendinta sa mare la recidivare si la metastazare (metastaze hepatice, osoase, pulmonare, cerebrale). Ablatia chirurgicala a unui melanom malign este indispensabila. Chimioterapia anticanceroasa este utilizata in caz de recidiva sau de metastaze. Imunoterapia (interferon, interleukina) este in curs de evaluare. Prevenirea consta in informarea asupra pericolelor radiatiei solare, in utilizarea unei creme solare ecran total si in depistarea precoce a bolii la subiectii predispusi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 53 54 55

56

57 58 59 »
«

»