´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 57

Melanomul juvenil al lui Spitz - enciclopedia universala

Melanomul juvenil al lui Spitz:  Mica tumora cutanata izolata, benigna, care apare pe fata sau pe un membru. Melanomul juvenil al lui Spitz apare la un copil sau la un adult tanar. Este o tumora cu diametrul de cativa milimetri, rozaliu sau brun, cu suprafata neteda. In unele cazuri el dispare spontan sau se transforma intr-un nev (alunita), in unele cazuri leziunea este tratata prin ablatie chirurgicala, ceea ce permite, dupa analiza, sa se confirme diagnosticul si sa se asigure vindecarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melanomul malign al ochiului - enciclopedia universala

Melanomul malign al ochiului:  Acesta survine de cele mai multe ori pe coroida (membrana pe care se afla retina) si se traduce printr-o scadere a acuitatii vizuale a unui ochi. Acesta variaza dupa intinderea si localizarea leziunilor: ablatia partiala a structurii atinse, urmata, atunci cand este posibil, de o grefa (de pleoapa, de conjunctiva), de ablatia chirurgicala a globului ocular, completata prin punerea unei proteze estetice. Un nou tratament consta intr-un tip de radioterapie: protonterapia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melanoza - enciclopedia universala

Melanoza:  Orice afectiune dermatologica ce este caracterizata printr-o crestere a pigmentatiei. Melanoza lui Dubreuilh. Melanoza lui Dubreuilh, sau lentigo malign, este o pata cutanata precanceroasa care se manifesta dupa 60 de ani sub forma unei placi care asociaza mai multe culori: brun deschis, brun inchis, negru, cu zone mai deschise, indeosebi rosietice si albastrui. Conturul este net dar neregulat, chiar zdrentuit. Aceasta pata este amplasata de cele mai multe ori pe fata, uneori pe spatele mainilor sau picioarelor. Leziunea se intinde treptat. Tratamentul consta in ablatia completa a tumorii (prin electrocoagulare, laser cu dioxid de carbon, criochirurgie sau chirurgie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melanoza lui Riehl - enciclopedia universala

Melanoza lui Riehl:  Este o afectiune cutanata caracterizata printr-o pigmentare in retea a fetei si partilor descoperite ale corpului (gat, decolteu, spatele mainilor, antebrat). Tratamentul cu agenti depigmentari nu este cu adevarat eficace. Protectia impotriva radiatiilor solare evita agravarea leziunilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 54 55 56

57

58 59 60 »
«

»