´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 58

Melatonina - enciclopedia universala

Melatonina:  Hormon derivat din serotonina (hormonul secretat in tesutul cerebral), secretat de epifiza creierului. Secretia sa este periodica, subordonata luminii ambiante. Se pare ca acest hormon are influenta asupra mecanismelor hormonale ale reproducerii (spermatogeneza la barbat si ciclu menstrual la femeie) prin actiunea sa asupra hipo-talamusului si hipofizei. Sunt in curs cercetari in vederea unei utilizari terapeutice a melatoninei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melchisedec, episcopul - enciclopedia universala

Melchisedec, episcopul:  (n. 15 februarie 1823, Garcina, Neamt - d. 16 aprilie 1892, Roman; nume la nastere: Mihail Stefanescu) carturar si istoric. A studiat Teologia la Iasi si la Kiev. Episcop al Dunarii de Jos, apoi al Romanului. Unionist. Lucrari: Chronica Romanului si a episcopiei de Roman, 1874-1875; Viata si scrierile lui Grigorie Tamblac, 1884; Catalog de cartile sarbesti si rusesti vechi ce se afla in biblioteca santei Manastiri Neamtului, 1884; Notite biografice despre mitropolitul Ungrovlachiei Antim Ivireanul, in Predice facute la praznice mari de Antim Ivireanul, 1886.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melcul - enciclopedia universala

Melcul:  este o molusca gasteropoda; este deci o ruda indepartata a scoicii si a caracatitei! Cochilia ii serveste drept adapost: se retrage in ea la cel mai mic pericol. Melcul are 2 perechi de antene, iar la extremitatea celor 2 antene mari (care se mai numesc si coarne) se afla un ochi. Cele 2 antene mici indeplinesc si rolul mainilor, si al nasului: cu ele poate pipai si mirosi. El se deplaseaza alunecand pe un strat vascos pe care-l secreta; acesta este mucusul. Pentru a nu se deshidrata cand este prea cald, el se ascunde in cochilie si o inchide cu un capacel facut din acelasi mucus. Melcul se hraneste cu ierburi, pe care le paste cu ajutorul dintilor sai minusculi, care formeaza un fel de razatoare! Toamna, el se vara in pamant, unde doarme toata iarna. Este hermafrodit, ceea ce inseamna ca este in acelasi timp si mascul, si femela! Dupa imperechere, fiecare partener pleaca pe drumul lui si isi depune ouale in pamant; cateva saptamani mai tarziu din ele ies melci minusculi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Melcul african urias - enciclopedia universala

Melcul african urias:  Melcul african urias este cea mai mare specie de melc de pe planeta, cochilia acestuia crescand pana la 30 de cm lungime si 15 cm diametru. Acesta este originar din padurile tropicale ale Ghanei si nu are niciun inamic natural. Acest lucru, impreuna cu faptul ca fiecare melc poate depune in jur de 1.200 de oua pe an, face ca populatia lor sa fie o problema. Oamenii de stiinta au estimat ca o singura pereche poate da nastere unei colonii de pana la 10 miliarde de indivizi, pe parcursul vietii lor de 5-7 ani. Acest lucru este o problema pentru ca acest melc are un apetit incredibil pentru orice planta sau fruct, ba mai mult, nu se da in laturi nici de la vopseaua si tencuiala peretilor! De ce este acest melc "badass"? Pentru ca oamenii folosesc aruncatoare de flacari pentru a-l extermina, pentru ca posesia lui este ilegala in SUA si pentru ca bea bere! Da, acest melc bea bere, drojdia stimulandu-i procesul de crestere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 55 56 57

58

59 60 61 »
«

»