´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 63

Meninge - enciclopedia universala

Meninge:  Invelisurile sistemului nervos central, in numar de trei (dura mater, pia mater si arahnoida).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meningion - enciclopedia universala

Meningion:  Tumora benigna care se dezvolta pe seama arahnoidei, foita medie a meningelor (invelisurile sistemului nervos central). Un meningiom survine, de obicei, intre 20 si 60 ani si formeaza o tumora bine delimitata, prinsa de dura-mater (foita de suprafata a meningelor); el impinge tesutul nervos subiacent fara sa-l invadeze. Evolutia este foarte lenta si se intinde pe multe luni, chiar pe ani. Daca este in craniu, meningiomul provoaca semne specifice pentru locul in care se gaseste (de exemplu, o paralizie), insotite de dureri de cap, varsaturi si crize de epilepsie. Daca se afla in coloana vertebrala, el provoaca o compresie a maduvei spinarii: durere, paralizie, abolire a sensibilitatii intr-o regiune a corpului. Tratamentul consta in scoaterea chirurgicala a tumorii daca aceasta este posibil. In caz contrar, simptomele sunt corectate prin administrarea de antiemetice si de antiepileptice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meningita - enciclopedia universala

Meningita:  Inflamatie a meningelor si modificarea sau nu a lichidului cefalorahidian pe care acestea il contin intre ele. Numeroase afectiuni pot fi insotite de o reactie inflamatorie a meningelui, ca bolile canceroase sau conectivitele (lupus eritematos, sarcoidoza etc.). Totusi, meningitele cele mai frecvente sunt infectioase; clasificate in doua grupe dupa cum lichidul cefalorahidian este purulent sau limpede. Meningitele purulente. Acestea sunt cauzate de infectia cu o bacterie, meningococ, pneumococ sau Haemophilus influenzae. Meningita cu meningococ, denumita inca si meningita cerebrospinala, se declara adesea prin epidemii in colectivitatile de copii sau de adulti tineri. Exista purtatori sanatosi ai germenelui (care gazduiesc germenele in mucoasa faringelui, dar nu fac boala), susceptibili sa imprastie microbii pe cale aeriana. Meningita cu pneumococ succede adesea unei infectii a cavitatilor interne ale urechii sau a sinusurilor fetei, uneori unei infectii respiratorii; evolutia sa este adesea foarte grava. Meningita cu Haemophilus influenzae este cu deosebire severa la copiii sub varste de 3 ani. Boala se declara rapid printr-o febra si un sindrom meningean: se asociaza dureri de cap, varsaturi, durere si redoare a coloanei vertebrale si fotofobie (senzatie neplacuta la lumina). Aparitia unei purpure petesiale (hemoragii cutanate punctiforme) este caracteristica meningococului. In absenta tratamentului, infectia risca sa se intinda la creier (meningoencefalita) si sa provoace o coma, tulburari de comportament, paralizii, convulsii. Germenele poate chiar sa treaca in sange, antrenand o septicemie, poate sa difuzeze in organele interne. Diseminarea meningococului poate sa se traduca printr-o purpura fulminans, sau meningococie fulminanta, septicemie fulgeratoare care evolueaza in cateva ore. O meningita purulenta constituie intotdeauna o urgenta medicala; diagnosticul este stabilit prin punctie lombara. Tratamentul consta in antibioterapie pe cale intravenoasa si dureaza aproximativ zece zile pentru meningitele cu meningococ, cel putin doua saptamani pentru meningitele cu pneumococ sau cu Haemophilus influenzae. Doar in cazul meningococului, din cauza modalitatii de contagiune si a existentei purtatorilor sanatosi, se impune o antibioterapie preventiva la subiectii care au fost in contact strans cu un bolnav sau daca se plang de tulburari rinofaringeene atunci cand apartin aceleiasi colectivitati. Actualmente este disponibil un vaccin impotriva Haemophilus influenzae, precum si un vaccin impotriva unor suse de meningococ.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meningitele cu lichid cefalorahidian limpede - enciclopedia universala

Meningitele cu lichid cefalorahidian limpede:  Acestea sunt cauzate in mod exceptional de catre o ciuperca microscopica, mai des de catre o bacterie (bacilul lui Koch. Listeria monocytogenes (listerioza), rickettsie) sau de catre un virus (meningita virala). O meningita cu lichid cefalorahidian limpede se traduce, ca si o meningita purulenta, printr-un sindrom meningean. Diagnosticul consta in punctia lombara. Tratamentul este functie de cauza infectioasa: antiviral (aciclovir) pentru meningoencefalitele herpetice, eficace cu conditia de a fi administrat precoce si pe durata a cincisprezece zile; antibiotic pentru listerioza; antituberculos pentru tuberculoza; antifungic pentru rarele cazuri de meningita cauzate de ciuperci si observate la bolnavii imunodeprimati. Masurile de prevenire nu privesc decat tuberculoza si listerioza in caz de epidemie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»