´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 65

Meniscografie - enciclopedia universala

Meniscografie:  Imagine radiografica a meniscu-rilor, obtinuta prin artrografia genunchiului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Menopauza - enciclopedia universala

Menopauza:  Intrerupere fiziologica a ciclurilor mensturale, datorata incetarii secretiei hormonale a ovarelor (estrogeni si progesteron). Menopauza survine intre 40 si 55 ani (cu un varf la 52 ani). Ea se desfasoara in doua etape: premenopauza si menopauza confirmata. Premenopauza, care dureaza mai multe luni sau mai multi ani, este marcata printr-o succesiune de cicluri cu sau fara ovulatie. Secretiile hormonale devin neregulate: in timp ce secretia de estrogeni persista, secretia de progesteron de catre corpul galben (denumire data foliculului ovarian care si-a eliberat ovulul) descreste. Sangerarile menstruale devin neregulate. Menopauza confirmata succede premenopauzei. Secretia hormonala a ovarului inceteaza. Sangerarile menstruale au disparut. Nivelul de gonadotrofine este foarte ridicat in sange si in urina. Acestea, legate de scaderea nivelului de estrogeni (hipoestrogenie), variaza de la o femeie Ia alta. Bufeurile de caldura afecteaza intre 75 si 85% dintre femei. Intensitatea si frecventa lor sunt variabile. La inceput, ele survin noaptea, apoi se multiplica in timpul zilei, la sfarsitul meselor sau cu ocazia eforturilor. Cauzate de o puternica vasodilatatie, ele se traduc printr-o senzatie de caldura in tot corpul si o inrosire a fetei, care prinde gatul si partea de sus a pieptului. Ele sunt insotite de o teama si de o impresie de sufocare si se termina printr-o transpiratie abundenta, mai ales pe fata, pe ceafa si intre sani. Tulburarile sexuale sunt atat psihice, cat si fizice. Scaderii dorintei sexuale i se adauga o uscaciune vaginala si o atrofie vulvara care pot face raporturile sexuale dureroase. Infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Volumul sanilor diminueaza. Fragilitate osoasa, sau osteoporoza, este direct legata de absenta secretiei ovariene. Aceasta diminuare a densitatii osoase si a soliditatii osului poate antrena fracturi, in principal ale vertebrelor si ale colului femural. Bolile cardiovasculare (angor, infarct miocardic) prezinta un risc mai mare de aparitie incepand de la menopauza, estrogenii nemaijucand rolul protector fata de ateroscleroza. Tulburarile psihice sunt frecvente. Tulburarilor emotionale ca salturile de dispozitie, iritabilitatea, insomnia, anxietatea pot sa li se asocieze vertijele si o oboseala fara cauza organica, cu tulburarile de memorie cu o lipsa de concentrare mintala; uneori depresia este grava. Tratamentul femeilor la menopauza consta (li administrarea succesiva de estrogeni si de progesteron natural pentru a imita un ciclu menstrual de 28 zile (hormonoterapie de substitutie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Menoragie - enciclopedia universala

Menoragie:  Crestere a abundentei si a duratei scurgerilor menstruale. Menoragia constituie de cele mai multe ori semnul unui fibrom uterin (fibrom submucos, endometrioza uterina) sau al unui dezechilibru hormonal. De asemenea, un sterilet poate sa se afle la originea unei menoragii. Tratamentul este cel al cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mensevic - enciclopedia universala

Mensevic:  Membru al Partidului Muncitoresc Social-Democrat Rus, aripa non-leninista. Gruparea a luat fiinta in 1903, cand L. Martov a organizat un partid de masa dupa modelul gruparilor vest-europene, ca reactie la planul lui Vladimir Ilici Lenin, de a permite accesul in partid exclusiv revolutionarilor de profesie. Atunci cand leninistii au obtinut majoritatea de voturi in comitetul central al partidului, si-au luat numele de bolsevici (cei din majoritate), iar Martov si gruparea lui au devenit mensevici (cei in minoritate).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 62 63 64

65

66 67 68 »
«

»