´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 66

Menstruatie - enciclopedia universala

Menstruatie:  Scurgerea periodica prin vagin de mucoasa uterina si de sange survenind la femeia neinsarcinata, intre pubertate si menopauza. Mensturatia este manifestarea ciclului ovarian, sau a ciclului menstrual, care se supune secretiei ciclice de hormoni (estrogeni, apoi progesteron), care pregateste mucoasa uterina pentru o eventuala nidatie a unui embrion. Atunci cand fecundatia nu a avut loc, nivelul de progesteron se prabuseste si mucoasa uterina, umpluta de sange, se desprinde, declansand scurgerile menstruale. Scurgerile menstruale apar la pubertate, in medie intre 13 si 15 ani, si inceteaza la menopauza, intre 40 si 55 ani (la 52 ani in medie), cu variatii considerabile (scurgerile menstruale pot aparea intre 10 si 18 ani, dupa climat). Neregulat la inceput, ciclul se regularizeza dupa o durata foarte variabila de la o femeie la alta (intre 21 si 45 zile cu o medie de 28 zile). Durata sangerarii variaza si ea de la o femeie la alta (intre 2 si 6 zile, in medie 3 sau 4 zile), ca si cantitatea de sange pierdut (intre 20 si 70 mililitri). Scurgerile menstruale sunt absente in timpul sarcinii si alaptarii. Menstruatia este adesea precedata de tulburari psihice si fizice (denumite sindrom premenstrual). in raport cu media, scurgerile menstruale pot fi prea spatiate (spaniomenoree), prea frecvente (polimenoree), insuficiente (menoragie), dureroase (dismenoree) si absente (amenoree). Durerile legate de ciclul menstrual. O durere legata de ciclul menstural poate sa se manifeste in cursul ovulatiei; ea traduce explozia unui folicul ovarian mare si este provocata de iritarea peritoneului de catre lichidul folicular. Atunci cand durerea recidiveaza, trebuie cautata o cauza organica. O durere care precede scurgerile menstruale (sindrom premenstrual) se asociaza adesea unei dureri si modificari a volumului sanilor, uneori unei umflari a abdomenului; ea poate fi legata de un dezechilibru hormonal (exces de estrogeni) si se trateaza prin administrarea de progesteron. O durere care survine in timpul scurgerilor menstruale, sau dismenoreea, poate fi asociata cu modificarile hormonale legate de ciclu menstrual sau poate fi cauzata de o afectiune subiacenta (endometrioza, infectie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mentenabilitate - enciclopedia universala

Mentenabilitate:  Usurinta repararii, intretinerii sau imbunatatirii unui produs. Un produs care se repara, intretine sau imbunatateste usor are o mentenabilitate ridicata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mentinerea unei linii dreapte - enciclopedia universala

Mentinerea unei linii dreapte:  Capacitatea unei masini de a rezista denivelarilor de drum si de a merge in linie dreapta fara a fi necesara miscarea volanului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mercantilism - enciclopedia universala

Mercantilism:  Doctrina economica din sec. XVI-XVIII, conform careia mijlocul de sporire a avutiei nationale il constituie cresterea productiei si a exportului, limitarea importurilor si acumularea de bani din metale pretioase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»