´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 68

Mesa - enciclopedia universala

Mesa:  Banda de tesatura sau tifon pusa intr-o cavitate. O mesa este utilizata de cele mai multe ori pentru a drena o punga de lichid organic (abces, hematom).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mesterul Manole - enciclopedia universala

Mesterul Manole:  balada populara cunoscuta si sub numele Legenda manastirii Argesului. Face parte dintre baladele legendare atestate in ultimele decenii ale secolului al XVII-lea. La originea ei sta un mit antic despre jertfa zidirii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metabolisn - enciclopedia universala

Metabolisn:  Totalitate a reactiilor biochimice care se produc in sanul organismului. Metabolismul cuprinde doua mari procese. Anabolismul este totalitatea reactiilor chimice care conduc la o sinteza sau la o fabricare; el necesita, in general, un consum de energie. Catabolismul este totalitatea reactiilor care conduc la o degradare; el antreneaza, in general, o eliberare de energie. Termenul "metabolism" poate de asemenea sa fie intrebuintat intr-un sens mai restrans: metabolismul lipidelor, al sodiului etc. Metabolismul energetic este totalitatea reactiilor metabolice ale organismului: in cursul unui lant de reactii foarte lung si complex, denumit ciclul lui Krebs, energia provenind de la nutrimente (proteine, glucide, lipide) este mai intai transformata si stocata (anabolism) sub forma de adenozintrifosfat (ATP.), o molecula prezenta in celule. Aceasta energie este apoi eliberata prin degradarea (cata-bolism) ATP-ului pentru a acoperi cheltuielile energetice; crestere, activitate fizica, cheltuieli de intretinere si de reparatie, metabolismul bazai (energia necesara pentru a mentine temperatura corpului, ritmul cardiac, functionarea plamanului si alte functiuni de baza) etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metacarp - enciclopedia universala

Metacarp:  Parte a scheletului mainii cuprinsa intre carp (corespunzator incheieturii mainii) si degete.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»