´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 69

Metacarpian - enciclopedia universala

Metacarpian:  Os lung al mainii. Metacarpienele sunt in numar de 5; ele formeaza meta-carpul. Primul os metacarpian, corespunzand bazei policelui, este foarte mobil. Fracturile metacarpienelor sunt extrem de frecvente, cele mai curente fiind cele ale primului si celui de al cincilea metacarpian. Uneori este necesar sa se faca reducerea chirurgicala a fracturilor. Ele sunt apoi imobilizate cu ajutorul unei atele sau al unui ghips.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metadona - enciclopedia universala

Metadona:  Analgezic de sinteza, invecinat cu morfina, propus pentru dezobisnuirea heroinomanilor. Metadona permite evitarea simptomelor de dezobisnuire (tremuraturi, transpiratii, agitatie, senzatie de rau etc.) la heroinomani si le asigura o posibilitate de reinsertie sociala in afara utilizarii de droguri ilegale. Eliberarea metadonei, dozele ei (posologia) si evaluarea eficacitatii tratamentului trebuie sa fie urmarite cu regularitate. Acest tratament este urmat mai multe luni, chiar ani, iar oprirea lui depinde de evolutia psihica a bolnavului. Principiile si rezultatele acestui mod de dezobisnuire sunt foarte controversate, atat din punct de vedere etic, cat si farmacologic (este posibil ca efectele secundare ale dezobisnuirii pe baza de metadona sa fie mai grave decat cele ale heroinei). Unii specialisti vad in metadona totusi un mod de prevenire a SIDA la toxicomani prin reducerea folosirii clandestine a seringilor infectate cu HIV.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metamorfopsie - enciclopedia universala

Metamorfopsie:  Tulburare a vederii caracterizata printr-o deformare a imaginii. O metamorfopsie este provocata adesea de o leziune a maculei (mica zona centrala de pe retina, responsabila de acuitatea vizuala). Un subiect atins de metamorfopsie vede liniile drepte ondulate, curbate sau din bucati si literele deformate. Tratamentul unei metamorfopsii este cel al leziunii care afecteaza macula.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metamorfoza - enciclopedia universala

Metamorfoza:  Transformarea unei fiinte sau a unui obiect in ceva diferit de natura sa primara. Metamorfoza este specifica ordinii supraumane si apare atat in basme cat si in literatura fantastica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 66 67 68

69

70 71 72 »
«

»