´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 70

Metanol - enciclopedia universala

Metanol:  Alcool care poate fi luat in considerare pe post de combustibil. Este posibila si actionarea directa a motoarelor, dar numai dupa ce se opereaza adaptarea sistemului de injectie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metastaza - enciclopedia universala

Metastaza:  Migrare pe cale sangvina sau limfatica a produselor patologice (bacterii, virusuri, paraziti, celule canceroase) provenite de la o leziune initiala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metastaza canceroasa - enciclopedia universala

Metastaza canceroasa:  Focar de celule canceroase provenind de la un cancer initial, zis primitiv, si dezvoltat pe alt organ. Metastazele canceroase reprezinta ultima etapa a evolutiei spontane a celor mai multe cancere. Prima etapa este extinderea locala a cancerului initial. A doua etapa este propagarea sa la ganglionii limfatici vecini prin intermediul canalelor limfatice situate in tesuturi. Etapa metastatica, prin intermediul circulatiei sangvine, poate duce la o diseminare a cancerului la mare distanta si in mai multe organe. Organele la care se ajunge sunt de cele mai multe ori plamanii, ficatul, oasele si creierul. Se vorbeste atunci de un cancer secundar al acestor organe. Sediul metastazelor depinde in anumite cazuri de pozitia anatomica a acestor organe: cancerele de intestin metastazeaza usor in ficat, deoarece sangele trece din intestin in vena porta care se termina in ficat. In alte cazuri, locul de sosire tine de timpul cancerului: sarcoamele (tumori maligne ale tesutului conjunctiv) metastazeaza mai ales in plamani, din motive inca prost cunoscute. Metastazele sunt fenomene frecvente si precoce: in general, cand se pune un diagnostic de cancer primitiv, acesta este, de fapt, prezent in organism de mai multi ani; riscul de a exista metastaze, deja reperabile sau inca invizibile, este deci extrem de crescut. Totusi, unele varietati de cancer metastazeaza putin (cancerul de ovar, de exemplu) sau deloc (epiteliom bazocelular al pielii). Metastazele, atunci cand exista, prolifereaza mai repede decat cancerul primitiv. Ele sunt, de asemenea, mai rezistente la chimioterapie si radioterapie. Strategiile terapeutice tin cont de riscul prezentei metastazelor inca nedecelate: tratamentul este intensiv daca un cancer este de o varietate cunoscuta pentru frecventa metastazelor sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metatars - enciclopedia universala

Metatars:  Parte a scheletului piciorului cuprinsa intre tars (ansamblu care formeaza regiunea posterioara a scheletului piciorului) si degetele de la picior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»