´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 71

Metatarsalgia lui Morton - enciclopedia universala

Metatarsalgia lui Morton:  Durere a antepiciorului cauzata de prezenta unei mici tumori benigne pe un filet nervos al dosului piciorului, de cele mai multe ori situata la radacina spatiului intre al treilea si al patrulea deget de la picior. Metatarsalgia lui Morton se manifesta prin aparitia la mers a unei dureri intense, adesea intolerabile. Purtatul de incaltaminte prea stramta sau existenta unui tip morfologic deosebit al antepiciorului (antepicior rotund) sunt factori favorizanti. Tratamentul medical, uneori suficient, se bazeaza pe purtatul de incaltaminte mai putin stramta si pe infiltratii locale cu corticosteroizi. Atunci cand durerea persista, se practica o ablatie chirurgicala a tumorii si se sectioneaza ligamentul intermetatarsian.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metatarsian - enciclopedia universala

Metatarsian:  Os lung al piciorului. Metatarsienele sunt in numar de 5; ele formeaza meta-tarsul. Primul metatarsian formeaza arcul intern al boitei plantare si doar extremitatea lui sta pe sol. Al cincilea metatarsian formeaza partea externa a boitei plantare si se sprijina in intregime pe sol. Frecvente, fracturile metatarsienelor pot fi cauzate de caderea unui obiect pe picioar sau unei torsiuni violente a acestora. Ele sunt dureroase, dar de cele mai multe ori benigne. Reducerea lor este, in general, ortopedica, uneori chirurgicala. Apoi, ele sunt imobilizate cu ajutorul unui gips timp de 3 pana la 6 saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metec - enciclopedia universala

Metec:  Strain (in Grecia antica) stabilit intr-un polis. Lipsit de drepturi politice, trebuia sa plateasca o taxa speciala si nu putea poseda bunuri imobile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Meteorisn - enciclopedia universala

Meteorisn:  Acumularea de gaz in intestin, care se traduce prin cresterea in volum a abdomenului. Meteorismul se deosebeste de balonarea abdominala, care corespunde unei senzatii subiective de tensiune intraabdominala care nu traduce intotdeauna o crestere reala a cantitatii de gaz din intestin. Un meteorism poate sa fie observat, de asemenea, in bolile organice digestive (ocluzie colica, sindrom al lui Koenig), precum si in bolile functionale, in care doar functia digestiva, si nu organul, e. ste deteriorata (colopatie spasmodica). Tratamentul meteorismului este cel al cauzei sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»