´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 74

Metoda reducerii la absurd - enciclopedia universala

Metoda reducerii la absurd:  (Argumentum ad absurdum = dovedire prin absurd), este un rationament in care se presupune ca ceea ce trebuie demonstrat nu e adevarat si, prin deductii logice, aceasta presupunere duce la o absurditate. Metoda a fost conceputa de Zenon (sec. V i.Hr.) si are la baza principiul tertului exclus din logica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metrita - enciclopedia universala

Metrita:  Inflamatie a diverselor tesuturi ale uterului, in principal a mucoasei uterine (endometrita), dar si a muschiului uterin (miometrita sau cervicita).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metropola - enciclopedia universala

Metropola:  1. Denumire data statului de care depinde o colonie. 2. Denumire data, in general, marilor orase, capitale de state.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Metroragie - enciclopedia universala

Metroragie:  Sangerare vaginala survenind in afara fluxului menstrual. Metroragiile sunt intotdeauna anormale si justifica o consultatie medicala. Cauzele lor difera dupa varsta femeii. Fetele au un ciclu menstrual neregulat in primii ani, iar la ele, metroragiile nu sunt rare. Fetele trebuie totusi sa ajunga la consultatie si pot fi tratate printr-o contraceptie orala precoce. Metroragiile pot fi observate, de asemenea, la inceputul unui tratament contraceptiv si atunci cedeaza la luarea de pilule in doze mai mari. Femeile in perioada de activitate genitala trebuie intotdeauna sa ia in serios o metroragie. Daca ea nu este insarcinata, cauza poate fi un polip, un fibrom, o endometrita, o salpingita, un cancer; totusi, cele mai multe cazuri sunt consecutive unei anomalii a mecanismului menstrual (chisturi dezvoltate pe seama unui folicul, cicluri fara ovulatie). Femeile menopauzate, ale caror scurgeri menstruale sunt absente de mai mult de 6 luni si care prezinta semne clare de menopauza (bufeuri de caldura, uscaciune vaginala), pot avea metroragii care trebuie sa conduca la cautarea unui cancer al colului uterin prin histeroscopie, chiuretaj biopsie si frotiu; tratamentul trebuie sa fie imediat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 71 72 73

74

75 76 77 »
«

»