´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 76

Mezoterapie - enciclopedia universala

Mezoterapie:  Metoda terapeutica ce consta in injectarea de medicamente pe cale intradermica cu doze minime (intre 3 si 5% din cantitatile necesare pe calea obisnuita), acest mod de administrare intarind si prelungind actiunea lor. Mezoterapia utilizeaza adesea medicamente alopatice (a caror actiune este indreptata impotriva bolii, in opozitie cu cele "homeopatice"). Originalitatea si eficacitatea sa se trag din calea de introducere a produselor: calea intradermica. Consultatia, ca si in medicina generala, conduce la un diagnostic precis (sprijinit la nevoie pe examene complementare clasice) si la alegerea unui tratament adaptat. Medicamentele sunt atunci injectate de catre insusi medic cu ajutorul unei seringi dotate cu un ac fin de 4 milimetri lungime, de unica intrebuintare, cu exceptia majora a corticosteroizilor retard, care antreneaza un risc de necroza cutanata. Sunt frecvente efecte minore si tranzitorii la punctele de injectare (eriteme, echimoze, dureri). Efectele cele mai spectaculare se observa in traumatologia sportiva (tendinite, entorse) si in afectiunile circulatorii (arterita, boala lui Raynaud, tulburari vaso-motorii ale extremitatilor) etc.), infectioase (zona zoster) sau alergice. Rezultate bune sunt obtinute in tratamentul celulitei, al calvitiei si mai ales in cel al afectiunilor reumatismale ca artroza, in care mezoterapia atenueaza rapid durerea. Aceasta terapeutica este utilizata de preferinta singura. Atunci cand, pentru o aceeasi afectiune, se asociaza si un tratament clasic, se ajunge adesea la diminuarea dozelor tratamentului zilnic, de exemplu pentru artroza, in care dozele de analgezice si de antiinflamatoare sunt net reduse sau chiar suprimate. In schimb, mezoterapia nu se aplica bolilor tumorale (cancer), nici bolilor degenerative, nici afectiunilor grave care necesita o terapeutica adecvata (diabet, meningita infectioasa, tuberculoza, infarct miocardic), nici in cele care tin de chirurgie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MFLOPS - enciclopedia universala

MFLOPS:  (Mega-FLOPS) - un milion de operatii pe secunda, masura pentru viteza de calcul a unui computer. Numarul maxim de operatii pe care un procesor le poate executa intr-o secunda in virgula mobila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MFM encoding - enciclopedia universala

MFM encoding:  (Modified Frequency Modulation encoding) - foarte folosita metoda de stocare a datelor pe disc. Codificarea MFM se bazeaza pe o alta metoda mai veche numita codificare in modulatie de frecventa, careia ii mareste eficienta prin reducerea necesitatii de a sincroniza informatia si prin codificarea fiecarui bit pe baza starii bitului inregistrat anterior. Codificarea MFM stocheaza mai multe informatii decat codificarea in modulatie de frecventa si este folosita in multe hard disk-uri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MFT - enciclopedia universala

MFT:  (Multiprogramming with a Fixed number of Task) -multiprogramare cu un numar fix de sarcini.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 73 74 75

76

77 78 79 »
«

»