´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 78

Miastenie - enciclopedia universala

Miastenie:  Boala neurologica ce se caracterizeaza printr-o vlaguire musculara. Miastenia este o afectiune rara (intre 2 si 5 cazuri la un milion de indivizi) de origine autoimuna (organismul producand anticorpi impotriva propriilor constituenti). Anticorpii in cauza se fixeaza pe placa motorie, zona de contact a celulei musculare cu fibra nervoasa care o comanda, ceea ce impiedica acetilcolina sa se fixeze aici si sa blocheze transmiterea mesajelor. Fara a se cunoaste motivele, se observa diferite afectiuni (anomalii, tumora) ale timusului (glanda situata in spatele traheei) la 75% dintre persoanele suferind de miastenie. In majoritatea cazurilor, boala debuteaza inaintea varstei de 40 ani; primele semne sunt de cele mai multe ori oculare, pacientii plangandu-se de o diplopie (vedere in dublu) sau de un ptosis (caderea pleoapei superioare) al unuia dintre cei doi ochi. De asemenea, mai poate fi vorba si de tulburari ale vocii (voce nazalizata), de jena la masticatie, de o vlaguire a membrelor, de o senzatie de oboseala generala. Variabilitatea tulburarilor si accentuarea lor la oboseala sunt caracteristice bolilor. De cele mai multe ori, miastenia se intinde la alti muschi. Tratamentul se bazeaza pe administrarea de anticolinesterazice, care favorizeaza actiunea acetilcolinei, si adesea pe ablatia chirurgicala a timusului. In majoritatea cazurilor, daca tratamentul este urmat multa vreme, acesta permite subiectului sa duca o viata normala sau cel putin autonoma. Atunci cand acest tratament nu conduce la o ameliorare satisfacatoare, se propune administrarea de imunosupresoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miaza - enciclopedia universala

Miaza:  Boala parazitara provocata de infestarea cu larve de insecte (diferite specii de muste), in general, care nu inteapa. Miazele sunt boli raspandite in lumea intreaga, mai frecvente fiind insa in regiunile tropicale. Mustele isi depun ouale pe piele, in orificiile naturale (urechi, nas, gura), pe plagi sau pe lenjeria umeda. Larvele intra in piele sau in cavitatile naturale. Parazitii irup apoi la suprafata pielii. Larvele care au patruns in piele provoaca un furuncul dureros. Miazele care ating cavitatile naturale ale organismului, ca otomiaza (miaza urechii) sau nazomiaza (miaza nasului), pot provoca leziuni grave insotite de dureri ascutite. In absenta tratamentului, infestarea cu larve, care pot perfora septul nazal sau valul palatin, se dubleaza cu o infectie bacteriana. Tratamentul miazelor cutanate consta in extragerea larvelor cu ajutorul unui ac dupa ce au fost omorate cu un insecticid. O operatie chirurgicala se dovedeste uneori necesara, in caz de infectie a tesuturilor profunde. Un laxativ permite tratarea unei miaze intestinale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mica Antanta (Mica Intelegere) - enciclopedia universala

Mica Antanta (Mica Intelegere):  Organizatie de securitate regionala, alcatuita din Romania, Iugoslavia si Cehoslovacia prin conventii bilaterale de aliante intre Cehoslovacia si Iugoslavia (14 august 1920), Romania si Cehoslovacia (23 aprilie 1921) si Romania-Iugoslavia (7 iunie 1921). Avea ca obiectiv principal respectarea prevederilor tratatelor de pace de la sfarsitul primului razboi mondial si mentinerea status-quo-ului teritorial. S-a destramat dupa cotropirea Cehoslovaciei de catre trupele germane (septembrie 1938 - martie 1939).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micenieni - enciclopedia universala

Micenieni:  Popoarele indoeuropene intrate in Grecia dinspre nord, incepand cu 1900 i.Hr.; au dezvoltat o civilizatie in Epoca Bronzului, pe continent si pe insulele din apropiere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 75 76 77

78

79 80 81 »
«

»