´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 79

Miceton - enciclopedia universala

Miceton:  Tumefactie inflamatorie tropicala ce contine granule fungice (ciuperci) sau actinomicozice (bacterii filamentoase), afectand pielea, tesuturile subcutanate, chiar oasele. Aceasta infectie, rara, se intalneste in zona tropicala de nord. Omul se contamineaza intepandu-se cu spinii sau cu aschiile infectate si atingandu-se de murdaria unei plagi deja existente. Antibioticele sunt susceptibile sa vindece micetoamele actinomicozice, dar micetoamele fungice nu pot fi eliminate decat printr-o operatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micle, Veronica - enciclopedia universala

Micle, Veronica:  (n. 22 aprilie 1850, Nasaud - d. 4 august1889, Varatic, Neamt; nume la nastere: Veronica Ana Campeanu) - poeta. Legata de Mihai Eminescu printr-o dragoste puternica si impartasita, este considerata unul din primii eminescieni: Poezii, 1887. Miclescu, Dimitrie Scarlat (n. 29 februarie1820, Iasi - d. 20 noiembrie 1896, Botosani) scriitor. Frate cu mitropolitul Calinic Miclescu. Mama sa era fiica lui Alexandru Beldiman. A invatat carte de la Daniil Scavinschi. Pasoptist, unionist. Membru al Divanului Obstesc, dupa unire minstru la Finante, Justitie. Lucrari: Ionica, dragul mamei, melodrama, 1844; Rezesii la iasi sau iasanca la tara, comedie, 1845; Dracul si ciobanul sau Fluierul fermecat, melodrama, 1875.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micobacterie - enciclopedia universala

Micobacterie:  Gen de bacterii constituite din bacili, dintre care unele sunt patogene pentru om, zise acido-alcoolorezistente din cauza colorarii lor deosebite prin tehnica lui Ziehl-Neelsen, care permite sa fie diferentiate de alti germeni la un examen direct. Exista numeroase specii de micobacterii, Mycobacterium tuberculosis, sau bacilul lui Koch, este responsabila de tuberculoza; Mycobacterium leprae, sau bacilul lui Hansen, care provoaca lepra. Mycobacterium bovis este responsabila de tuberculoza bovina si poate eventual sa contamineze omul. Bacilul lui Calmette si Guerin (BCG.) este o susa de Mycobacterium bovis atenuata, utilizata pentru vaccinarea impotriva tuberculozei. Alte specii de micobacterii, denumite atipice, sunt prezente in mediu si de obicei nu prezinta pericol pentru om. Ele sunt totusi responsabile de infectiile oportuniste (care nu se declara decat la persoanele cu mijloacele de aparare imunitara slabite), ca Mycobacterium avium-intra-cellulare, care declanseaza frecvent infectii generalizate (septicemii) la bolnavii atinsi de SIDA.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micoplasma - enciclopedia universala

Micoplasma:  Bacterie foarte mica (intre 0, 3 si 0, 8 micrometri), lipsita de perete. Micoplasmele sunt prezente in natura (apa, sol, vegetale), la insecte, animale si la om (suprafata mucoaselor). Unele sunt patogene pentru om, ca Mycoplasma pneumoniae, cauzatoare a infectiilor respiratorii, sau Mycoplasma hominis si Mycoplasma ureaplasma urealyticum, responsabile de infectii ale cailor genitourinare. Unele antibiotice (tetracicline) permit tratarea eficace a infectiilor cu micoplasme.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 76 77 78

79

80 81 82 »
«

»