Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 80

Micoplasma - enciclopedia universala

Micoplasma:  Bacterie foarte mica (intre 0, 3 si 0, 8 micrometri), lipsita de perete. Micoplasmele sunt prezente in natura (apa, sol, vegetale), la insecte, animale si la om (suprafata mucoaselor). Unele sunt patogene pentru om, ca Mycoplasma pneumoniae, cauzatoare a infectiilor respiratorii, sau Mycoplasma hominis si Mycoplasma ureaplasma urealyticum, responsabile de infectii ale cailor genitourinare. Unele antibiotice (tetracicline) permit tratarea eficace a infectiilor cu micoplasme.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micotoxicoza - enciclopedia universala

Micotoxicoza:  Totalitate a tulburarilor provocate omului si animalelor de prezenta ciupercilor microscopice in alimente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

micoza - enciclopedia universala

micoza:  Infectie provocata de o ciuperca microscopica. Ciupercile microscopice se repartizeaza, dupa morfologia lor, in levuri, in ciuperci dimorfe si in mucegaiuri. Unele (candida, Cryptococcus, Torulopsis etc.) sunt prezente in mod normal pe piele sau in organism fara sa faca rau acestora. Micozele cutanate, sau cutaneomucoase, se manifesta printr-o afectare a pielii, a plicilor (intertrigo), a spatiilor dintre degete, a pielii capului, a unghiilor (onicomicoza), a gurii sau a vaginului. Acestea sunt, de exemplu, candidozele (margaritarel sau muguet, vulvita, balanita) sau dermatofitozele (chelbe, picior de atlet, herpes circinat). Epidermomicozele sunt micoze care ating epidermul, provocate de dermatofiti sau de ptiriazis verzicolor. Micozele profunde constituie formele cele mai grave. Infectia cu candida poate lua forma unei septicemii cu extindere la endocard, la plamani, la meninge si la rinichi. O alta levura, Cryptococcus neoformans, este responsabila de meningoencefalita si de atingere pulmonara, indeosebi la bolnavii atinsi de SIDA Aspergillus fiumigans este cauza aspergilozei, care se manifesta sub forma de tumori pulmonare sau bronsice (aspergiloame) la bolnavii supusi unei chimioterapii anticancerose sau care au avut deja o tuberculoza, care au o afectiune cronica a bronhiilor sau o mucoviscidioza. Diagnosticul micozelor se pune pe baza examinarii leziunilor si a examenului direct sau dupa cultura prelevatelor. Tratamentele locale specifice permit vindecarea majoritatii leziunilor locale. Micozele profunde sunt de cele mai multe ori sensibile la actiunea medicamentelor anti-micozice, dar tratamentele sunt, in acest caz, in general de lunga durata. Exista riscuri de resuta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micozis fungoid - enciclopedia universala

Micozis fungoid:  Boala caracterizata printr-o proliferare cutanata a limfocitelor. Micozisul fungoid face parte din limfoamele cutanate (tumori cutanate dezvoltate pe seama tesutului limfoid). Micozisul fungoid atinge mai ales barbatii intre 40 si 60 ani si evolueaza de cele mai multe ori in trei faze. Prima faza este marcata de aparitia placilor cutanate de o culoare mergand de la roz deschis la rosu-violaceu. In faza a doua, denumita si faza infiltrata, leziunile ingrosandu-se, formeaza suluri de culoare variabila, de la galbui la rosu inchis. Faza a treia, sau faza tumorala, este caracterizata prin aparitia unor mici noduli care pot creste si forma adevarate tumori canceroase. In cele din urma, boala se intinde la ganglionii limfatici sau la viscere. Tratamentul consta intr-un prim timp din chimio-terapia locala (aplicatii de mecloretamina), puvaterapie (expunere la radiatii ultraviolete in cabina) sau radioterapie, in formele mai evoluate, chimioterapia permite atenuarea simptomelor bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 77 78 79

80

81 82 83 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct