´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 82

Microcefalie - enciclopedia universala

Microcefalie:  Micime excesiva a capului in raport cu perimetrul cranian mediu al indivizilor de aceeasi varsta si de acelasi sex. In caz de insuficienta a dezvoltarii creierului, prognosticul este, in general, rezervat, cu o intarziere a dezvoltarii mintale de un grad variat. El este mai bun in caz de ingustare a cutiei craniene, dezvoltarea neurologica si mintala fiind sensibil normale; craniul ramane totusi deformat la adult. La nevoie, mai ales atunci cand exista hipertensiune intracraniana, se realizeaza o interventie chirurgicala (desprinderea oaselor craniului pentru a permite creierului sa se dezvolte normal).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Microchirurgie - enciclopedia universala

Microchirurgie:  Chirurgie realizata cu ajutorul unui microscop binocular care permite sa se mareasca pana la 40 de ori vederea campului operator. Microchirurgia permite sa se efectueze interventii imposibile in chirurgia clasica, la scara de zecime de milimetru sau chiar mai jos. In chirurgia nervoasa, ea permite reparatia unui nerv prin sutura sau grefa si operatii delicate de neuroliza (eliberare a nervilor comprimati de catre un tesut sclerozat, ca in sindromul canalului carpian). In ginecologie, ea este utilizata in tratamentul sterilitatii (chirurgia trompelor si ovarelor). In oftalmologie, ea a cunoscut o dezvoltare foarte importanta odata cu operatiile de cataracta (inlocuirea cristalinului cu implanturi) si pe retina. In otorinolaringologie, microchirurgia este utilizata, in principal, pe urechea medie pentru a-i reconstitui un lant de oscioare sau pentru a indeparta tumorile, dar pastrand nervii. In traumatologie, ea permite reimplantarea membrelor si degetelor sectionate. In cursul interventiei, chirurgul nu-si priveste direct mainile, ci examineaza campul operator printr-un sistem optic maritor, chiar si prin intermediul unui ecran.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Microcirculatie - enciclopedia universala

Microcirculatie:  Circulatie sangvina a vaselor de mai putin de 50 micrometri in diametru. Microcirculatia priveste arteriolele, venulcle si capilarele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Microclima - enciclopedia universala

Microclima:  este clima unor spatii foarte mici, influentata strict de caracteristicile spatiului respectiv. Este inclusa in topoclima. Deosebim microclima poienilor, microclima unei strazi sau a unei piete dintr-un oras etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 79 80 81

82

83 84 85 »
«

»