´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 84

Micrognatie - enciclopedia universala

Micrognatie:  Dezvoltare insuficienta a maxilarelor. Malformatie ereditara, micrognatia este adesea la originea unei incalecari dentare. La copil, extractia unui grup de dinti, urmata de purtatul, timp de 2-3 ani, a unui aparat dentar permite, in general, sa se obtina o dezvoltare corecta a maxilarelor. La adult, tratamentul micrognatiei consta in corectarea chirurgicala a maxilarului, apoi in realinierea dintilor cu ajutorul unui aparat ortodontic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Microscop - enciclopedia universala

Microscop:  Instrument optic sau electronic cu marc putere de marire, permitand sa fie vazute obiectele invizibile cu ochiul liber.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mictiune - enciclopedia universala

Mictiune:  Emisie naturala a urinei prin evacuarea prin vezica. Numarul de mictiuni depinde de cantitatea de urina de emis si de capacitatea fiziologica a vezicii subiectului; acest numar variaza de la 0 la 1 in timpul noptii, de la 4 la 5 in timpul zilei. Durerile la mictiune pot dezvalui o infectie urinara si necesita deci un examen citobacteriologic al urinei. Mictiunea se afla sub dependenta unui mecanism neurologic care poate fi controlat in mod voluntar. Disuria este o dificultate in a evacua vezica. Ea este consecutiva unui adenom de prostata, unei ingustari a uretrei sau unei contractii insuficiente a muschiului vezical. Enurezia este o emisie de urina, involuntara si inconstienta, in general nocturna, la un copil care a depasit varsta deprinderii curateniei (intre 2 si 4 ani). Ea poarte fi cauzata de o imaturitate neurologica a vezicii. Unii specialisti o atribuie unei cauze hormonale sau psihosomatice. Imperiozitatea mictionala se traduce printr-o incapacitate de a retine urina. Ea releva o iritatie a vezicii. Incontinenta urinara poate fi totala sau partiala (de cele mai multe ori sub forma unei incontinente urinare de efort). Ea este cauzata de o deficienta a sfincterului uretrei. Polakiuria se caracterizeaza prin mictiuni frecvente, survenind ziua sau noaptea. Ea traduce o iritatie a vezicii (adenom de prostata, cistita, calcul al vezicii) sau o diminuare a capacitatii sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micu, Dumitru - enciclopedia universala

Micu, Dumitru:  (n. 8 noiembrie 1928, Barsa, jud. Salaj) - istoric literar. A absolvit Filologia la Cluj. Profesor la Universitatea Bucuresti: Scrie studii monografice: George Cosbuc, 1966; Lirica lui Lucian Blaga, 1967; Estetica lui Lucian Blaga, 1970; Arghezi, 2004 si sinteze de istorie literara: Romanul romanesc contemporan, Realizari, experiente, directii de dezvoltare, 1959, Premiul Academiei; Poporanismul siViata romaneasca", 1961; Literatura romana la inceputul secolului al XX-lea, 1900-1916, Publicatii, grupari, curente, 1964; Presa literara in perioada interbelica, 1967; Gandirea si gandirismul, 1975; Inceput de secol, 1970; Modernismul romanesc, 2 vol., 1984-1985; Istoria literaturii romane de la creatia populara la postmodernism, 2000.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 81 82 83

84

85 86 87 »
«

»