´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 85

Micu, Samuil - enciclopedia universala

Micu, Samuil:  (n. septembrie 1745, Sadu, jud. Sibiu - d. 13 mai 1806, Budapesta; nume la nastere: Samuil Maniu) - istoric, filolog si carturar iluminist. Nepotul lui Inochentie Micu-Klein. A studiat la seminarul infiintat la Blaj de Petru Pavel Aaron, apoi a studiat Filosofia si Teologia la Viena. Reprezentant de marca al Scolii Ardelene. A fost profesor de gimnaziu la Blaj, apoi prefect de studii la Colegiul Sfanta Barbara din Viena, cenzor al cartilor romanesti aparute la tipografia din Viena. A alcatuit argumentarea istorica pentru memoriul care cerea egalitatea in drepturi a romanilor cu celelalte nationalitati din Imperiul Habsburgic: Supplex libellus valachorum Transilvaniae (Suplica referitoare la libertatile valahilor din Transilvania) si a tradus Fr. Chr. Baumeister- Elementa philosophiae recentioribus usibus iuventutis scholasticae (Elemente de filosofie spre cele mai recente folosinte pentru tineretul scolar, 1771) . Ca istoric a ramas prin Istoria, lucrurile si intamplarile romanilor pe scurt, 4 vol. Manuscrise, 1800-1806. Ca filolog ii apartine proiectul Lexiconului de la Buda, 1825, cu titlul complet Dictionarium valachico-latino-germanico- hungaricum (Dictionar valaho-latino-germano-ungar) . A tradus o parte (12volume) din Istoria bisericeasca (20 vol.) a lui Claude Fleury (1640-1723) . A ramas inmanuscris, fiind publicata de A.T.Laurian (1861-1862) , Historia Daco-Romanorum sive Valachorum (Istoria daco-romanilor sau valahilor) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Micu-Klein, Ioan Inochentie - enciclopedia universala

Micu-Klein, Ioan Inochentie:  (n. 24 iunie 1862 sau 1700, Sadu, jud. Sibiu - d. 23 septembrie 1768, Roma) - carturar iluminist. A studiat Teologia la iezuiti, in Slovacia, la Trnava. A fost episcop greco- catolic de Fagaras, a mutat sediul episcopiei de la Fagaras la Blaj. A trasat programul politic, social si cultural al Scolii Ardelene, fiind anchetat de Curtea din Viena pentru staruitoarele cereri de drepturi social-politice pentru romanii din Transilvania. Cunostea Hronicul lui Dimitrie Cantemir. A fost chemat de papa la Roma, unde a ramas exilat pana la sfarsitul vietii. Considerat precursor al Scolii Ardelene. Postum, in 1924, s-a publicat corespondenta lui: Corespondenta din exil a episcopului Inochentie Micu-Klein, 1746-1768.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MID - enciclopedia universala

MID:  (MIDi) - extensii pentru fisiere de instructiuni muzicale utilizate sub standardul MIDI.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

MIDI - enciclopedia universala

MIDI:  (Musical Instrument Digital Interface) - interfata seriala standard ce permite conectarea unui synthesizer, a altor instrumente muzicale la computer. Standardul MIDI se bazeaza pe hard si partial pe o descriere a felului in care muzica si sunetul sunt codificate intre dispozitivele MIDI. Partea de hard a standardului defineste tipurile de canale input/output, numite porturi MIDI si specifica un anumit tip de cablu, cablu MIDI, ce se conecteaza in porturi. Specificatia MIDI defineste trei tipuri de porturi: MIDI In, MIDI Out si MIDI Thru(prin). Informatiile schimbate de dispozitivele MIDI sunt intr-o forma numita mesaj MIDI, care codifica elemente ca volum, frecventa, intr-o forma digitala, cu byte de 8 biti. Standardizarea in MIDI de catre marii producatori de synthesizere este partial "vinovata" de marele succes al computerelor in domeniul muzical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 82 83 84

85

86 87 88 »
«

»