´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 86

Midii - enciclopedia universala

Midii:  moluste ce se cresc pe tarmul Marii Mediterane, pe tarmurile de nord ale Spaniei, Scotiei de Vest, in Danemarca, S.U.A.(Florida).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Midriatic - enciclopedia universala

Midriatic:  Se spune despre o substanta care este capabila sa provoace o midriaza (dilatatia persistenta a pupilei ochiului). Substantele midriatice sunt indicate in tratamentul glaucomului cu unghi deschis, al hipertensiunii intraoculare si al hipertoniei oculare. Atropina este mai mult utilizata in tratamentul afectiunilor inflamatorii ale ochiului, precum keratitele si uveitele (inflamatii ale tradusului uveal care cuprinde coroida, corpui ciliar si irisul). Substantele cu efect midriatic provoaca o modificare a vederii: ele dilata pupila si impiedica diafragma sa se inchida suficient pentru a da o imagine clara. Acest efect secundar benign dureaza cateva ore, timp in care produsul se resoarbe. Uneori, la subiecti predispusi din punct de vedere anatomic, substantele cu efect midriatic pot genera o criza de glaucom prin deschiderea unghiului format de iris si cornee (unghiul iridocomean).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Midriaza - enciclopedia universala

Midriaza:  Dilatatie a pupilei. Midriaza patologica se observa in multe cazuri: ca urmare a unui consum prea mare de alcool; ca urmare a unei prize de stupefiante; ca urmare a unei paralizii a nervului parasimpatic ocular, de origine traumatica, tumorala sau vasculara; ca urmare a unei leziuni a globului ocular sau a nervului optic, leziune care a distrus cea mai mare parte a fibrelor optice; ca urmare a excitarii nervului simpatic, caz observat mai rar. Un subiect atins de midriaza vede incetosat si este foarte zapacit. Aplicarea de colire miotice (care provoaca contractia pupilei) face sa dispara aceste simptome.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mielina - enciclopedia universala

Mielina:  Substanta compusa din lipide si proteine, care inconjoara unele fibre nervoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 83 84 85

86

87 88 89 »
«

»