´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 88

Mielom multiplii - enciclopedia universala

Mielom multiplii:  Proliferare maligna, de origine necunoscuta, a plasmocitelor in maduva osoasa. Mielomul multiplu se dezvolta, in general, la persoanele de varsta trecuta de 60 ani. Din cauza proliferarii plasmocitelor, celulele specializate in secretia de anticorpi, se observa in sangele bolnavului o crestere anormala a producerii unui singur tip de imunoglobulina pentru un mielom anume. Plasmocitele secreta substante care antreneaza treptat o distrugere a tesutului osos. Boala poate fi descoperita cu ocazia unor dureri osoase rebele, a unei anemii sau a unei cresteri importante a vitezei de sedimentare, putand depasi 100 mm pentru o ora. Diagnosticul se pune pe baza analizei proteinelor din ser prin electroforeza. Aceasta tehnica pune in evidenta excesul unui anume tip de anticorpi, care se traduce printr-un pic ce se detaseaza pe curba numit "pic monoclonal". Diagnosticul mai este stabilit si prin punctia maduvei, al carei examen pune in evidenta plasmocitele, si prin radiografii ale oaselor, care prezinta zone de rarefiere a tesutului osos de forma sferica, cu limite clare, denumite geode (sau, inca, lacune sau carii osoase). In absenta unui tratament, evolutia unui mielom multiplu se face catre o crestere a distrugerilor osoase, cu riscul de fracturi fara traumatisme (fracturi spontane), si spre o crestere importanta a eliberarii de calciu antrenand o hipercalcemie. Mai mult, mielomul multiplu poate sa se manifeste si prin producerea unei depuneri de anticorpi in rinichi, raspunzatoare de o insuficienta renala. In sfarsit, dezvoltarea de plasmocite in maduva poate provoca o perturbatie a productiei de alte descendente sangvine, ca cea a globulelor rosii, ceea ce antreneaza o anemie. Tratamentul mielo-mului multiplu face apel la chimioterapie, al carei scop este sa distruga proliferarea plasmocitara. In unele cazuri se utilizeaza simultan mai multi agenti chimioterapici (poli-chimioterapie). Un tratament de intretinere cu interferon este uneori necesar. Atunci cand afectiunea survine inaintea varstei de 50 ani, se prefera, de obicei, administrarea unui tratament mai greu, care poate comporta o chimioterapie intensiva si, eventual, o grefa de maduva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mielomeningocel - enciclopedia universala

Mielomeningocel:  Tumora chistica, in general congenitala, amplasata in lungul coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivel lombar sau lombosacral. Un mielomeningocel este forma cea mai grava de spina bifida (malformatie congenitala caracterizata prin lasarea descoperita a unei parti din maduva spinarii). De culoare rosietica si de volum variabil, un mielomeningocel este acoperit de o pelicula fina foarte fragila care risca sa se rupa in orice clipa pentru a lasa sa iasa lichidul cefalorahidian. Mielomeningocelul antreneaza, in general, o paralizie a membrelor inferioare si o incontinenta. In plus, pot fi asociate o hidrocefalie si malformatii ale gambelor. Multumita ecografiei acest diagnostic poate fi pus chiar inainte de nastere. In acest caz, nasterea trebuie sa aiba loc intr-o maternitate in apropierea unui centru de chirurgie neonatala. Daca diagnosticul este stabilit la nastere, se impune transferul nou-nascutului afectat intr-un centru specializat. Atunci cand este posibil, tratamentul este chirurgical si trebuie sa fie intreprins rapid dupa nastere. El consta in reducerea herniei maduvei spinarii si in reconstruirea peretelui. Totusi, interventia chirurgicala nu este practicata, in general, decat in formele cele mai grave. Prognosticul este foarte rezervat, mai ales daca tumora ocupa o pozitie mai la inaltime (regiunea lombara medie), daca ea coexista cu o hidrocefalie severa prezenta la nastere, daca ea este insotita de o paralizie a membrelor inferioare cu atingerea majoritatii muschilor soldului si sfincterelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mielosaccoradiculografie - enciclopedia universala

Mielosaccoradiculografie:  Forma particulara de mielografie (radiografie a maduvei spinarii, a meningelor si a radacinilor nervoase) care exploreaza fundatura meningeana si radacinile nervoase destinate membrelor inferioare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mierla - enciclopedia universala

Mierla:  este una dintre cele mai mari pasarele, putand ajunge la o lungime de 25 cm. Mierla neagra (masculul are penele negre si ciocul galben, femela in schimb, este cafenie si mierla americana (care are spatele gri-brun si pieptul de culoare portocalie) fac parte dintre speciile cele mai cunoscute. Cantecul mierlei este subtire, melodios si foarte variat. Aceasta pasare se hraneste in special cu rame si cu insecte; vara se delecteaza, de asemenea, cu fructe. Ea este strengarul care mananca ciresele chiar inainte ca noi sa le fi putut culege! Primavara masculul alege un teritoriu, iar femela construieste pe el un cuib din ramurele si ierburi cimentate cu noroi. Cuibul este in general construit intr-un gard de maracini, un tufis sau lipit de o cladire. Femela depune aici 3 sau 4 oua albastre-verzui si le cloceste intre 12 si 14 zile. Puii sunt gata sa plece din cuib la varsta de 2 saptamani. Tatal ii mai insoteste inca 2 saptamani, in timp ce mama cloceste din nou. Daca nu sfarseste in burta unei pisici, a unui sarpe sau a unei alte pasari a ciorii, de exemplu , mierla poate trai 14 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 85 86 87

88

89 90 91 »
«

»