Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 89

Mierla - enciclopedia universala

Mierla:  este una dintre cele mai mari pasarele, putand ajunge la o lungime de 25 cm. Mierla neagra (masculul are penele negre si ciocul galben, femela in schimb, este cafenie si mierla americana (care are spatele gri-brun si pieptul de culoare portocalie) fac parte dintre speciile cele mai cunoscute. Cantecul mierlei este subtire, melodios si foarte variat. Aceasta pasare se hraneste in special cu rame si cu insecte; vara se delecteaza, de asemenea, cu fructe. Ea este strengarul care mananca ciresele chiar inainte ca noi sa le fi putut culege! Primavara masculul alege un teritoriu, iar femela construieste pe el un cuib din ramurele si ierburi cimentate cu noroi. Cuibul este in general construit intr-un gard de maracini, un tufis sau lipit de o cladire. Femela depune aici 3 sau 4 oua albastre-verzui si le cloceste intre 12 si 14 zile. Puii sunt gata sa plece din cuib la varsta de 2 saptamani. Tatal ii mai insoteste inca 2 saptamani, in timp ce mama cloceste din nou. Daca nu sfarseste in burta unei pisici, a unui sarpe sau a unei alte pasari a ciorii, de exemplu , mierla poate trai 14 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mierla (Turdus merula) - enciclopedia universala

Mierla (Turdus merula):  Este o pasare cantatoare cu o lungime de 27 de cm. Este relativ des intalnita in tara noastra, in padurile joase si de deal dar si in padurile montane de foioase, de obicei in apropierea apelor. Este destul de des intalnita si in parcurile mari ale oraselor acolo unde a reusit sa se adapteze cu succes. In general, exemplarele de mierla de la noi sunt sedentare sau pot migra pe distante scurte, de la munte in zonele mai joase. In anotimpul rece vin la noi sa ierneze sau doar in pasaj si exemplare din N Europei. Masculul este complet negru iar femela are nuante brune-cafenii. Ciocul este de culoare portocalie. Tinerii au o coloratie asemanatoare cu a femelelor insa au ciocul si picioarele negricioase. Masculii imaturi pot avea un penaj negru cu nuante maronii. Mierla se hraneste in general cu hrana de natura animala, de regula insecte si larve dar si cu hrana de natura vegetala constant in anumite frucete si seminte. Mierla isi face cuibul aproape de sol, in tufisuri si boschete, unde depune incepanad cu luna aprile 4-5 oua de culoare verzui cu picatele. Perioada de incubatie este de 15 zile si in fiecare an sunt scoase 2-3 serii de pui.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mierla de apa (Cinclus Cinclus - enciclopedia universala

Mierla de apa (Cinclus Cinclus:  Sau Pescarelul negru) poate fi intalnita in apropierea raurilor repezi din tot lantul Carpatic. Este raspandita si in toata Europa, in zonele inalte, cu rauri repezi si apa cristalina. Iarna, mierla de apa nu migreaza ci doar coboara in zonele mai joase. Penajul are un colorit general negru, cu nuante brune. Gusa este de culoare alba iar la baza ei se poate observa un guler de culoare ruginie. Capul este brun inchis. Tinerii au un penaj cenusiu cu albul de pe gusa patat. Nu exista diferente majore intre mascul si femela. Lungimea corpului este de 18 cm, cu o deschidere a aripilor de 25-30 cm si o greutate de 50-70g. Pentru a se hrani, mierla de apa merge prin apa putin adanca unde cauta diferite vieturitoare acvatice de dimensiuni mici. Nu ezita sa se scufunde si in ape adanci, unde merge pe sub apa sau inoata cu ajutorul aripilor. Cuibul este construit de obicei in gaurile din malurile raurilor si chiar in spatele cascadelor. Cuibul este bine captusit cu muschi si iarba. In luna aprilie, femela depune 4-5 oua pe care le cloceste singura timp de 16-17 zile. Puii sunt hraniti timp de cateva saptamani de ambii parinti. Perechile cresc de obicei doua serii de pui pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mierla gulerata (Turdus torquatus) - enciclopedia universala

Mierla gulerata (Turdus torquatus):  Este raspandita in aproape toata Europa, pe arealuri restranse, in special in zonele montane si a celor stancoase. Romania se afla la limita esteica de raspandire a mierlei gulerate in Europa. In Romania este intalnita in special in zonele montane din apropierea padurilor de molid. Iarna coboara in zonele mai joase. Mierla gulerata are un colorit general negru cu nuante maronii, care sunt mult mai vizibile la femela. Varfurile aripilor sunt in nuante mai deschise. Specific speciei este gulerul care este alb imaculat la mascul si de un alb mai sters in cazul femelei. Penele inchise la culoare au varfurile in nuante deschise. Lungimea corpului este de 24 cm, anvergura aripilor de 40 cm iar greutatea de 90-130 g. Femela este mai corpolenta decat masculul. Mierla gulerata se hraneste cu insecte, viermi, seminte si fructe pe care le cauta pe sol. Cuibul este construit in gaurile din malurile abrubte sau in cavitatile sau crapaturile stancilor. Cuibul este bine captusit cu iarba, crengi si frunze. Mierla gulerata depune 5-6 oua in doua serii pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 86 87 88

89

90 91 92 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct