´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 92

Mihaltul (Lota lota) - enciclopedia universala

Mihaltul (Lota lota):  Este un peste intalnit in toate raurile de la noi din tara. O frecventa mai mare o are in Mures, Olt, Somes, Crisuri, Bega, Timis. Mai rar este intalnit in Dunare si foarte rar in Delta Dunarii. In unele tari europene mihaltul este in pragul disparitiei iar in Marea Britanie se crede ca ar fi disparut din 1970. Desi este un peste din familia codului, mihaltul seamana mult cu somnul. Caracteristicile sale sunt gura subterminala, o singura mustata aflata sub gura si inotatoarele ventrale situate inaintea celor pectorale. Ochii sunt mici, pozitionati pe fata dorsala a capului si departati intre ei. Corpul este acoperit cu solzi mici, bine fixati in piele. Coloritul variaza in functie de mediul in care traieste. In general pe spate este brun-cafeniu cu nuante maslinii, pe laterale este galbui si albicios spre burta. Dimensiunile corporale medii sunt de 30-50cm in lungime si o greutate de 0,5-2kg. In cazuri exceptionale poate ajunge la peste 1m lungime si 25kg. Mihaltul este un peste rapitor care se hraneste mai ales noaptea cu pesti, crustacei, diferite nevertebrate. Reproducerea are loc in lunile decembrie-ianuarie iar femela depune in zonele cu apa limpede, curent slab si prundis pana la 400 000 de icre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Milescu Spatarul, Nicolae - enciclopedia universala

Milescu Spatarul, Nicolae:  (n. 1636, Milesti, jud. Vaslui - d. 1708, Siberia, Rusia) - istoric si diplomat. A studiat la patriarhia ecumenica din Constantinopol, trimis de Vasile Lupu. A fost mare spatar in Moldova, apoi trimisul la Poarta Otomana al Tarii Romanesti. In 1671 soseste la Moscova ca trimis al Patriarhului Dositei al Ierusalimului la tarul Alexei Mihailovici. Inscris in lupta antiotomana a romanilor, a cautat in Rusia sprijin in acest scop, fiind insa folosit in alte sensuri: trimis de tar in China, a scris in rusa un Jurnal, 1677 al misiunii, fiind ucis la intoarcere din ordinul tarului. A fost, de asemenea, unul dintre cei mai importanti militanti pentru ecumenism, pentru alianta tuturor crestinilor in lupta anti-otomana si anti-musulmana. In acest interval a tradus Tratatul despre ratiunea dominanta al lui Josephus Flavius: Despre singurul, tiitorul gand, 1664) , ca si Vechiul Testament, 1661-1664, dupa Septuaginta publicata deprotestanti la Frankfurt in 1597. Dupa caderea lui Grigore Ghica il aflam la Berlin, la Curtea electorului Frederic Wilhelm. De acolo merge la Stettin (Suedia) , unde se intalneste cu Gheorghe Stefan, care il trimite cu misiuni diplomatice la Stockholm si Paris spre a organiza o campanie antiotomana. Acolo scrie Enchiridion sive Stella Orientalis Occidentali splendens, id est sensus Ecclesiae Orientalis, scilicet graece de transsubstantione Corporis Domini, aliisque controversial... (Manual sau Steaua Rasaritului stralucind in Apus adica parerea Bisericii rasaritene ortodoxe despre prefacerea Trupului Domnului si despre alte controverse ... ) . Trimisa la Paris, lucrarea a fost publicata in versiune latina de Antoine Arnaluld si Pierre Nicole in volumul lor intitulat La perpetuite de la foi de I'EgIise catholique touchant I'Eucharistie, 1669, ed. a II-a, 1704, ca raspuns pastorului calvin Jean Claude; era prezentata sub titlul: Ecrit d'un seigneur moldave sur la croyance des grecs. Era a doua opera romaneasca publicata in Apusul Europei dupa Marturisirea Iui Petru Movila. A fost traducator din greaca, latina si romana in rusa, lucrand la Departamentul scolilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Militarism - enciclopedia universala

Militarism:  Politica de subordonare a activitatii de stat, si prin aceasta a intregii vieti sociale, intereselor de marire a potentialului militar si de pregatire pentru razboi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Militie - enciclopedia universala

Militie:  1. Armata nepermanenta sau de rezerva la inceputul epocii moderne. 2. Organ represiv al puterii de stat in Romania comunista, creat in 1949, care avea drept scop "mentinerea ordinii si securitatii publice, prin apararea proprietatii socialiste".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 89 90 91

92

93 94 95 »
«

»