´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 93

Mille, Constantin - enciclopedia universala

Mille, Constantin:  (n. 21 decembrie 1861, Iasi - d. 20 februarie 1927, Bucuresti) - ziarist si scriitor. In tinerete a frecventat cercurile socialiste de la Iasi, Bucuresti, Bruxelles. A fost director al ziarelor Adevarul si Dimineata, presedinte al Asociatiei Generale a Presei Romane. Impreuna cu Ion si Sofia Nadejde a contribuit la intemeierea revistei Contemporanul. Ca prozator este autobiografic: Dinu Millian, 1887; O viata, 1914, iar ca poet este adept al naturalismului: Versuri, 1883.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Milliaria - enciclopedia universala

Milliaria:  Eruptie cutanata constituita din mici ridicaturi, provocata de o obstructie a porilor excretori ai glandelor sudoripare si conducand la o retentie de apa. Se disting doua sorturi de milliaria. Milliaria cristalina, sau sudamina, este constituita din nenumarate mici ridicaturi translucide, microveziculoa. se, foarte superficiale, fara inrosire subiacenta. Ea apare brusc in cursul marilor pusee de febra, sau dupa o insolatie violenta, pe zonele expuse ale corpului si regreseaza in cateva ore. Milliaria rosie ("bourbouille"), ori bubele dulci, este constituita din mici ridicaturi de culoare rosu aprins care se intalnesc in zonele tropicale mai ales, mediu cald si umed. Milliaria rosie este insotita de senzatii de intepatura si este amplasata mai ales in zonele de transpiratie, ca talia, toracele, axilelc si plicile cotului. Eruptiile sunt, de asemenea, frecvente la sugari in timpul verii, inclusiv in mediu temperat. Suprimarea factorilor declansanti antreneaza vindecarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Milliun - enciclopedia universala

Milliun:  Minuscul chist alb, in principal, pe fata si pe cicatrice, care provine din dilatarea unui canal sudoripar sau unui folicul pilos. Millium dispare de cele mai multe ori spontan. El poate fi tratat prin aplicarea locala de azot lichid.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Millo, Matei - enciclopedia universala

Millo, Matei:  (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni- Prajescu, jud. Iasi - d. 9 septembrie 1896, Bucuresti) - actor si dramaturg. A absolvit Academia Mihaileanadin Iasi, apoi s-a specializat la Paris. Comedian celebru, a interpretat numeroase roluri din dramaturgia franceza, engleza si germana, ca si din cea romaneasca, mai ales Alecsandri. A fost profesor de mimica si declamatie la Conservatorul de arta dramatica din Bucuresti. A scris vodeviluri: Baba Harca, 1851; Apele de la Vacaresti, 1872.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 90 91 92

93

94 95 96 »
«

»